Inese Hofmane - «Zelta ābeles 2013» gada māksliniece

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2.aprīlī konkursa "Zelta ābele 2013" noslēguma ceremonijā tika sadalītas Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balvas par labāko grāmatu noformējumu. Īpaši veiksmīgs šis gads bijis māksliniecei Inesei Hofmanei - viņa ne vien pati atzīta par gada labāko mākslinieci, bet par konkursa laureātēm kļuvušas arī divas ar viņas radošā darba palīdzību izlolotas grāmatas. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Par gada notikumu atzīta grāmatas "Rīgas pilsētas tipogrāfa Nikolausa Mollīna 1593. gadā iespiestais Karaļa pilsētas Rīgas – Vidzemē – godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums" atvēršana un tās tulkojums – "Tulkojums no agrās jaunaugšvācu valodas un zinātniskie komentāri", savukārt nominācijā "Labākais arhitektūras izdevums" apbalvojumu saņēma Inas Līnes un Daiņa Bruģa grāmata "Liecinieki. Latvijas piļu un kungu māju interjeri 19. gadsimtā – 20. gadsimta sākumā". Abu izdevumu māksliniece ir Inese Hofmane. 

Inese Hofmane ir viena no tiem latviešu māksliniekiem, kas atļaujas strādāt tikai tajos projektos, kas tuvi pašas radošajam redzējumam. Sadarbojoties ar izdevējiem, viņai ir prieks strādāt ar cilvēkiem, kas izjūt atbildību par paveikto. Tieši tā viņa raksturo arī sadarbību abu iepriekšminēto grāmatu tapšanā. 

Savu paaudzi Hofmane sauc par autodidaktiem grāmatniecības jomā un stāsta, ka pie mākslas darbu tapšanas strādājot līdzīgi tam, kā to dara mazi bērni - ar savu individuālu redzējumu un gandarījumu par paveikto.

Mākslinieks ir daļa no grāmatas tapšanas procesa. Esmu ļoti priecīga, ka šobrīd no poligrāfijas viedokļa ir iespējams realizēt manis izsapņoto," intervijā Latvijas Radio stāsta Inese Hofmane.

"Zelta ābele 2013" ir jau 21. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas konkurss grāmatu mākslā.

Par vislabāk noformēto dzejas grāmatu šogad žūrija atzinusi Artūra Puntes dzejas krājumu "Poētiskie veltījumi/Стихотвopные посвещения", kategorijā "Proza" balvu ieguvusi grāmata "Federiko Garsija Lorka. Lekcijas", kā visglītākais dokumentālais izdevums atzīts Anitas Vanagas "Ilmārs Blumbergs. Es nemiršu", bet visglītākais mākslas izdevums - grāmata "Jūlijs Feders".

Zinātnisko grāmatu vidū atzinību izpelnījusies Ditas Pences noformētā grāmata "1918. – 1920. gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās", bet kategorijā "Uzziņu literatūra" balvu saņēmusi grāmata "Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50. – 90. gadi".

Balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas ilggadējai darbiniecei un vadītājai Annai Šmitei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti