Indriķis Ģelzis: Laikmetīgās mākslas muzejs stimulētu jaunos māksliniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Ja Latvijā būtu Laikmetīgās mākslas muzejs, man būtu lielāks stimuls strādāt, lai kāds no maniem darbiem tur nonāktu. Tas stimulētu arī citu jauno mākslinieku mērķtiecību,” uzskata mākslinieks Indriķis Ģelzis.  

„Jaunajam laikmetīgajam māksliniekam Latvijā nav viegli. Mākslinieki trešdaļu laika velta, meklējot vietas, kur izstādīties. Ir galerijas, kur rinda ir jau divus trīs gadus uz priekšu. Tas bremzē attīstību,” raidījumā „Viss notiek” norāda Ģelzis.

Lai arī mākslinieku priecē fakts, ka tiek domāts un runāts par Laikmetīgās mākslas muzeju Latvijā, viņš atzīst – nav ticības, ka tas reāli notiks. „Daudz kas tagad ir Daces Melbārdes rokās. Ja viņai būs vēlme, ja no sirds uzņemsies to, tad varbūt,” piebilst Ģelzis.

Mākslinieks atklāj, ka viņam tiek bieži vaicāts – kas ir laikmetīgā māksla. „Tas ir pilnīgi elementārs jautājums. Un, kā gan to labāk uzzināt, ja ne atnākot pašam un apskatot. Ir ļoti būtiski, lai cilvēki redzētu, kas šodien notiek,” uzsver Ģelzis.

Jaunā mākslinieka rokraksts ir cilvēku ievietošana priekšmetos – cilvēks sakūst kopā ar ikdienu, savu darba vietu, apkārtējā, lietām, kļūstot par vienotu matēriju. Viņš īpaši jūtīgi uztver mūziku, tāpēc patiesi priecājies būt par režisoru un mākslinieku grupas „Instrumenti” videoklipam.

„Mākslā vispār kā tādā slēpjas daudzas interešu grupas – ekonomika, politika, matemātika, filozofija, principā jebkura joma. Un tas man patīk – es kā mākslinieks varu jebkurai tēmai pieskarties,” saka Ģelzis.

Bet Ģelzis atzīst – periods ar cilvēku iekausēšanu priekšmetos ir noslēdzies. Tagad viņā raisās citas pārdomas. Darbnīcā nevar nepamanīt, ka viņš virtuozi graiza un rotaļājas ar auto detaļām. Ģelzim patīk izmantot dažādus mākslas medijus savu darbu radīšanai un attēlot visdažādākās tēmas, kas aktuālas pašam un tagadējam laikmetam.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā apskatāmā izstāde „Sveika, galva!” zem viena jumta sapulcējusi Latvijas aktuālo gleznotāju, tēlnieku, fotogrāfu un video meistaru darbus. Tik daudz mākslas veidu satikšanās vienuviet Latvijā ir retums. Starp Evelīnas Deičmanes, Lailas Pakalniņas, Kaspara Rolšteina, Lienes Mackus, Ojāra Pētersona darbiem apskatāms arī Indriķa Ģelža darbs, kurā viņš divās daļās sadalījis auto un abu pušu krāsu saplūdumus skaidro ar paša interesi, kā cilvēki uztver viens otru.

„Pēdējā gada laikā man interesē tēma par lietu objektu, šajā gadījumā personu esamību vairākās apziņās vienlaicīgi. Ja esmu nonācis piecu cilvēku uzmanības centrā, viņi mani sadala piecos eksemplāros. Es tai gadījumā atrodos piecās atšķirīgās apziņās,” par izstādē aplūkojamo darbu stāsta Ģelzis.

Neskatoties uz sasniegumiem un daudzajām izstādēm, Ģelzim ir tikai 25 gadi un šobrīd viņš domā par savu kā mākslinieka nākotni: „Šogad beigšu maģistrantūras studijas, domāju par mācībām ārzemēs. Kopš septembra pie tā strādāju, lai kaut kur tiktu, bet pagaidām nākotne ir miglā tīta,” neslēpj Ģelzis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti