Indriķis Ģelzis fantazē par kļūdas ietekmi uz uztveri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mākslinieka Indriķa Ģelža izstādes objekti Rīgas mākslas telpā tik dabiski saplūst ar māksliniekam atvēlēto telpu, ka apmeklētāji vismaz divus izstādes objektus neuztver kā daļu no izstādes. Tas vēl jo spēcīgāk apliecina Indriķa Ģelža pārliecību – līdzko vienu objektu apskata vairāki indivīdi, objektu kļūst vairāk, jo katrs to redz kaut nedaudz, bet citādāk.

Izstādes centrālie objekti ir trīs šķietami vienādie metāla skapji. Tie ataino cilvēka skatījumu uz vienu objektu un apliecina – katrs indivīds vienu un to pašu objektu redz citādi, tā radot katra objekta kopijas.

„Ja mēs skatāmies divatā uz vienu kolonnu, tad principā summējas, ka ir divas kolonnas. Veidojas vien kāda minimāla atšķirība. Tā ir tāda fantazēšana par lietām,” teic mākslinieks Indriķis Ģelzis.

Mākslinieks saka, ka visus darbus ietekmējusi viena kļūda – tā kā bulta izliekusi izstāžu zāles sienu, iešķēlusi skapjus, kas ir trīs atmiņas par vienu objektu, tāpat ieliekusi arī kolonnu un pat video projekcijā redzamo braucošo automašīnas piekabi.

Tā viena kļūda uz visiem vienveidīgi iedarbojas, bet katrs reaģē savādāk,” skaidro mākslinieks. „Tā violetā krāsa veidojās tieši pret zilo un sarkano Tādā līmenī domājot par kļūdu, reizēm nav cits izvēles... Tu ko dari, bet zini, kāds būs iznākums...”


Izstādei dots nosaukums „Precizējot izvirzītās versijas par vienu indivīdu (Nemanāma atšķirība)”.

Šī ir mākslinieka, Mākslas akadēmijas maģistranta trešā personālizstāde. Indriķis Ģelzis piedalījies izstādēs un festivālos Vācijā, Holandē, Francijā.

Indriķa Ģelža izstāde Rīgas Mākslas telpā būs apskatāma līdz 6.martam. Vēlajās brokastīs Rīgas mākslas telpā 9.februārī pulksten 12 interesentiem būs iespēja tikties ar mākslinieku un kopā ar viņu neformālā atmosfērā izstaigāt izstādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti