Imigrantu jautājums Vācijā metālmākslinieka skatījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izaicinoši, šokējoši un pārdomas raisoši - tā var vērtēt Valmieras muzejā šonedēļ skatāmo Vācijas metālmākslinieka Jorga Špētiga skulptūru un gleznu izstādi. Viena no tēmām ir arī Vācijai šobrīd tik aktuālais imigrantu jautājums. Jorga Špētiga darbu izstāde ir viena aktivitātēm starptautiskajā Latvijas-Vācijas mākslas plenērā "Cilvēks - ceļš - mājas", kas šonedēļ norisinās Valmierā.

Cilvēku figūras, zvēri, dažādas sirreālas būtnes, brīžam pat pabaisas ar savu veidolu. Pats mākslinieks Jorgs Špētigs saka, ka viņa darbi nav domāti, lai iepriecinātu, bet gan tam, lai izaicinātu skatītāju domāt.

"Galvenā tēma manos darbos vienmēr ir viena - īpaši dzīves momenti. Ar to nav domāta ikdienas dzīve, bet tieši īpašie brīzi, piemēram, sapņi un citi brīži, kad iespējams redzēt lietas, ko parasti neredzam. Šī tēma atspoguļojas ne tikai izstādē redzamajos darbos, bet arī darbos, kas palikuši mājās," stāsta Jorgs Špētigs.

To, ka mākslinieka skatījums ir ass un skarbs, uzsver arī Vācijas Giterslo apgabala kultūras sakaru koordinatore Silvana Kreijere: "Viņa darbi ir ļoti savdabīgi, tie noteikti nerosina uz skaistumu, uz estētiku, bet gan padomāt pašam par savu dzīvi, par pagātni, padomāt par to, kā es vēlos dzīvot, ka dzīvē kaut kas nemitīgi pārvēršas, kaut kas mainās."

Savukārt Valmieras muzeja speciāliste Guna Medne norāda - tas, par ko šie darbi liek domāt, nebūt nav cilvēka estētiskā un gaišā puse, kuru tomēr vairāk esam ieraduši redzēt mākslas darbos.

"Viņa māksla skatītājam varbūt liksies varbūt ne tāda skaista. Šie tēli un šīs figūras, kuras viņš rāda - pamatideja viņam ir par to, ka pašlaik pasaulē notiek gan nāciju, tautu saplūšana, gan arī rasu saplūšana, daudza dažādu tautu, rasu cilvēki ieplūst Eiropā. Viņš rāda to, kas notiek Vācijā, mēs tikai negribam redzēt, kā tas viss tālāk attīstīsies pasaulē. Cilvēkā ir gan labais, gan sliktais, gan gaišā puse, gan sliktā, un tas ir tik ļoti spilgti redzams viņa darbos," uzsver Guna Medne.

Ar Giterslo apgabalu, kuru gan izstādē, gan plenērā pārstāv vācu mākslinieki, Valmierai jau ir 24 gadus ilga sadarbība. Šajā laikā kopīgi  realizēti ne vien saimnieciskās dzīves vai sociālas nozīmes projekti, bet bijusi arī veiksmīga sadarbība kultūras un mākslas jomā, vērtē Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma:

"Katru gadu mūsu izstāžu zālē notiek kāda mākslas izstāde, kāda mākslas aktivitāte no Vācijas, savukārt mūsu mākslinieki ar personālizstādēm prezentē sevi Vācijā."

Plenērā kopā ar Vācijas māksliniekiem šonedēļ  strādā arī Valmieras un apkārtējo novadu mākslinieki, šajās dienās tapušos darbus skatītāji varēs vērtēt sestdien, 4.jūlijā, Valmieras muzeja pagalmā un izstāžu zālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti