Kultūras ziņas

"Dzīvnieku ferma" Daugavpils teātrī

Kultūras ziņas

Liepājas aktieru kurss gatavojas diplomdarbiem

"Vieglums" garāžā, "Vienā laivā" sāls noliktavā

Ikšķiles dome pašvaldībai piederošus mākslas darbus glabā sāls noliktavā un garāžā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aprīļa vidū raidījums “Kultūršoks” aktualizēja problēmu – Ikšķiles pilsētvidē ar pašvaldības administrācijas rīkojumu tika demontēti vairāki mākslas objekti. Garāžā un sāls noliktavā – tur Ikšķiles dome šobrīd glabā divas koka skulptūras, kuru tālākais liktenis diemžēl joprojām nav zināms. Iepazīstoties ar divu pazudušo darbu likteni un aplūkojot, kur glabājas mākslinieces Ievas Saulītes koka skulptūra “Vieglums” un Kārļa Īles koktēlniecības darbs “Vienā laivā”, mākslas vēsturniece Zane Grigoroviča un māksliniece Lauma Palmbaha atzīst, ka šādi apstākļi mākslas darbiem nav piemēroti.

Ikšķilē mīklainos apstākļos demontēto mākslas objektu atrašanās vieta līdz šim nebija zināma. Reaģējot uz Ikšķiles pašvaldības opozīcijas deputātu uzstājīgajiem lūgumiem, 5. maijā interesentiem bija ļauts pārliecināties, kādos apstākļos tie tiek glabāti.

Ievas Saulītes skulptūru “Vieglums” plānots restaurēt. Šim mērķim dome šogad budžetā ieplānojusi aptuveni 3 tūkstošus eiro, taču mākslas vēsturniece Zane Grigoroviča teic, ka veids, kā skulptūra demontēta un tagad tiek uzglabāta, neliecina, ka kāds to grasītos restaurēt: “Sadalot skulptūru šādās daļās – nu, tas būtu pilnīgs absurds domāt par nopietnu restaurāciju. Šeit nav ne mazāko pazīmju, ka vēlētos restaurēt. Viņu arguments bija, ka skulptūra bija pilnīgi satrupējusi un apdraudēja garāmgājējus. Tad šeit jūs pamatu varat redzēt – pilnīgi sauss koks.”

Apskates laikā bija redzams, ka bojāta vien neliela daļa skulptūras, tādēļ nav skaidrs, kāpēc nolemts skulptūru demontēt. Vēl pārsteidzošāks skats atklājās blakus esošajā sāls noliktavā – tur novietota pirms pusotra gada no Ikšķiles pilsētvides pazudusī Kārļa Īles skulptūra “Vienā laivā”.

“Šeit mēs atrodamies telpā, ko domes pārstāvis nodēvēja par restaurācijas darbnīcām. Aiz muguras mums ir milzīgi sāls kalni. Glabāšanas apstākļi ir absolūti nepiemēroti, jo pašu skulptūru arīdzan klāj sāls kārta, telpas nav pilnībā noslēgtas, līdz ar to koks uzsūc mitrumu un, kā jūs redzat, pati skulptūra ir gluži patinēta ar baltu sāls kārtu,” norāda Grigoroviča.

Māksliniece Lauma Palmbaha atzīst: “Šādu attieksmi es nekad nekur neesmu redzējusi, nekad. Pasaulē es esmu braukājusi, redzējusi, kā notiek restaurācija, tīri arī sava darba dēļ, strādājot muzejā, un kaut ko tādu es redzu pirmo reizi. Un šī skulptūra nebija neatpazīstama, tā ir visur vēl joprojām eksistējošos kultūras atpazīstamības bukletos, materiālos kā Ikšķiles seja.”

Līdzīgi kā raidījuma “Kultūršoks” veidotājiem, kas aprīļa vidū aizsāka šo tēmu, arī raidījumam ''Kultūras ziņas'' šodien Ikšķiles domes viedokli noskaidrot neizdevās, jo Ikšķiles novada domes izpilddirektore Agnese Jankuna uz skulptūru apskati neieradās.

KONTEKSTS:

2009. un 2010. gadā Ikšķilē notika starptautisks koka skulptūru simpozijs. Tajā tapa 16 koka skulptūras, kuras izstādīja dažādās pilsētas vietās. Kopš tā laika skulptūras kļuvušas par būtisku pilsētas identitātes daļu. Pēdējā pusotra gada laikā vairākas skulptūras no pilsētvides pazudušas.

Ikšķiles novada domes izpilddirektore Agnese Jankuna atzina, ka devusi rīkojumu par skulptūras “Vieglums” demontāžu. E-pasta atbildē “Kultūršokam” Ikšķiles domes sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša apgalvoja, ka pašvaldība meklēs risinājumus, kā skulptūru atjaunot tās iepriekšējā veidolā.

Ar pašvaldību noslēgtie līgumi liecina, ka festivālā radītie tēlnieku darbi pieder pasūtītājam – Ikšķiles novada domei. Šajā gadījumā pašvaldība ir iznīcinājusi tās īpašumā esošas materiālās vērtības. Savukārt darbu autortiesības pašvaldībai nav nodotas. Autortiesību likums paredz autora tiesības uz darba neaizskaramību. Tas nozīmē – darbu nedrīkst pārveidot bez autora piekrišanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti