Dienas ziņas

Eksperti pretrunīgi vērtē minimālās algas celšanu

Dienas ziņas

Jēkabpilī beigusies akcija "Dzīvo vesels!"

Ikšķilē atklāj mākslinieku piemiņas izstādi

Ikšķilē atklāj mākslinieku piemiņas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau vēsturiski Ikšķili par savu dzīves vietu izvēlējušies dažādi mākslinieki. Pagājušajā gadsimtā pat bijusi iecere to nodēvēt par mākslinieku pilsētu. Viņu radītās kultūrvēsturiskās vērtības tagad sākusi apzināt Ikšķiles kultūras biedrība, kas izveidojusi jau otro mākslienieku piemiņas izstādi. 

Tradīciju godināt izcilos mākslas meistarus nozīmīgās jubilejās Ikšķiles kultūras biedrība aizsāka pirms gada. Šoreiz piemiņas izstāde atklāta kādreizējam Liepājas Drāmas, operas un baleta teātra aktierim un no 1945. gada  Jaunatnes teātra aktierim Arnoldam Kalniņam, kam šomēnes apritētu 110. gadskārta, kā arī simtgadniekiem - gleznotājam Nikolajam Malceniekam un keramiķei Karolīnai Lācei.

Atrast eksponātus izstādei gan neesot bijis viegls uzdevums. Vismazāk vēsturisko liecību saglabājies par aktieri Arnoldu Kalniņu, kurš, pārvarot tā laika aizspriedumus un šķēršļus kopā ar brālēnu Teodoru Podnieku, tomēr atrada ceļu uz teātri, kas kļuva par viņa dzīvi. 

"Jāpateicas piederīgajiem, kuri vēl kaut ko ir saglabājuši. Piemēram, ar keramiķi mums gāja ļoti grūti. Tur tikai tuviem kaimiņiem bija saglabājušies kādi trīspadsmit darbiņi,"  atklāj biedrības pārstāve Silvija Ķeze.

Vairāk liecību izdevies atrast par gleznotāju Nikolaju Malcenieku, kam mīlestība uz zīmēšanu radusies jau bērnībā.

Gleznotāja talants viņam palīdzējis izglābties arī no bada nāves ieslodzījumā Kolimā.

Atgriežoties Latvijā, sarīkotas arī vairāk nekā trīsdesmit izstādes.

"Neskatoties uz to, ka viņš nav mācījies Mākslas akdēmijā, viņam pašam ir izcils talants. Viņš ir akvarelists šī vārda augstākajā nozīmē," uzskata māksliniece Dagmāra Villeruša.

Senajiem Ikšķiles māksliniekiem veltītā izstāde tautas namā apskatāma vien desmit dienas. Tad darbi tiks atdoti to īpašniekiem, bet kultūras biedrības krājumā paliks fotogrāfijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti