Igaunijas valsts svētku mēnesī Rīgā skatāma igauņu tekstilmākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Februāris ir Igaunijas valsts svētku mēnesis. Tam par godu jau trešo gadu Rīgas Latviešu biedrība Rīgā rīko igauņu mākslinieku izstādes. Šī gada izstāde "Tikšanās vieta" iepazīstinās ar Igaunijas tekstilmākslu. Tajā pārstāvēti 14 autori, kas rādīs savus jaunākos darbus. Izstāde ir iespēja iepazīt mūsu kaimiņu tekstilmākslas rokrakstu, kurā var sazīmēt gan radniecīgas, gan atšķirīgas iezīmes, salīdzinot ar latviešu mākslu.

Igauņu mākslinieki uz Rīgu atveduši galvenokārt klasiskajā gobelēna tehnikā darinātus darbus. Krāsu paletē dominē smalku nianšu pasteļtoņi, taču ir arī vairāki mākslinieki, kuri strādā ļoti koši un temperamentīgi.

Izstādes kurators, tekstilmākslinieks Pēters Kūtma stāsta, ka izraudzītie 14 autoru darbi precīzi iezīmē Igaunijas tekstilmākslas jaunāko ainu. Darbi ir mūsdienīgi un laikmetīgi, bet vienlaicīgi tos caurvij kas dziļi igaunisks, kas nācis no senām tradīcijām un vēstures. Pētera Kūtmas stāstītais igauņu valodā labi sabalsojas ar izstādes noskaņu, latviešu valodā teikto pārtulko biedrības "Estonia" pārstāvis Juris Žīgurs.

"Igauņu kolorīts ir galvenokārt ieturēts pasteļtoņos. Ļoti bieži igauņu gobelēnos iet cauri tāda auksti zila, ne sevišķi spilgta krāsa. Tā ir ļoti raksturīga igauņiem," saka Pēters Kūtma.

Izstādē skatāmi arī vairāki paša Pētera Kūtmas darbi - lieli gobelēni, kuru centrā ir ornamenti, ko autors dēvē par raganu zīmēm un kas nāk no somugru tautu senākajām saknēm. Darbi ir vīrišķīgi un smagnēji, atšķirīgi no citiem izstādes darbiem.

"Tie nav gobelēni, ko likt pie sienas, bet gan paklāji, tādēļ tie ir tādi smagnēji. Tie ir domāti kā kontrasts citiem darbiem. To centrā ir somugru senās zīmes," norāda Pēters Kūtma.

Igauņu galvenokārt pieklusinātajā krāsu gammā kā ļoti košs un impulsīvs akcents ir Kaires Tali gobelēni. Vienā no darbiem uz melna fona redzams kas līdzīgs vulkāna izvirdumam.

"Man patīk publiku šokēt. Man nav interesanti uztaisīt vienkārši skaistu gobelēnu, es vēlos, lai mans darbs uz cilvēku iedarbojas emocionāli ļoti spēcīgi. Šim darbam, kura centrā ir intensīvā sarkanā krāsa uz melna fona, ir terapeitisks iespaids uz cilvēku. Kad es to audu, es pati sajutu milzīgu enerģijas pieplūdumu, un mana mamma, kura bija ļoti slima, šī darba tapšanas laikā atveseļojās," skaidro Kaire Tali.

Viņa uzsver, ka gobelēnu aušana ir viņas darbs un sirdslieta vienlaicīgi jau gandrīz 40 gadu garumā. Darba procesu Kaire Tali izjūt kā kaut ko maģisku, kas pilnībā ievelk un pārņem savā varā: "Gobelēna radīšana, šis aušanas process uz mani iedarbojas uzlādējoši. Kad es sāku strādāt, es nejūtu ne laiku, ne telpu, esmu pilnībā nodevusies radīšanas procesam, kas man sagādā milzīgu prieku un gandarījumu."

Kaire Tali ar saviem enerģētiskajiem darbiem un Pēters Kūtma ir tikai divi no kopumā izstādē pārstāvētajiem 14 igauņu tekstilmāksliniekiem. Izstādi "Tikšanās vieta" Rīgas Latviešu biedrībā atklās 10.februārī, tā būs apskatāma līdz 28.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti