Ieva Kalniņa veido personisku laikmetīgās mākslas izstādi «Horizontu meklējot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā top starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde "Horizontu meklējot". Kuratore Ieva Kalniņa izstādi veido septiņās sadaļās, kas veido vienas radīšanas algoritmu. Izstāde lielā mērā ir personiska, intervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" atzīst kuratore

Horizonta meklēšana ir svarīga visu laiku,” norāda kuratore Ieva Kalniņa. „Mākslā tā ir vēlēšanās atrasties neizzinātajos krustpunktos, saprast kaut ko vairāk nekā ir sapratis iepriekš kāds.

Ekspozīcijā būs skatāmi mākslas darbi no Lietuvas un Igaunijas, Austrijas, Krievijas, Indijas, Holandes un Amerikas Savienotajām Valstīm, skanēs dzeja un mūzika.

Mākslu sintēzes ideja kuratorei bijusi skaidra jau no paša sākuma, bet forma tapusi procesa rezultātā.

„Ir septiņi dzejnieki, kas veido karkasu izstādei un kuru balss skan fonā septiņām izstādes sadaļām,” stāsta Kalniņa, skaidrojot, ka šobrīd skaņa ir atdalījusies no izstādes. „Drīzāk tas ir tāds triks, kā cilvēku atbrīvot no ikdienas, kā apstādināt pirms izstādes apskates.

Atbrīvošana notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 22.maijā plkst. 17, bet jau no plkst. 18 Dzelzceļa vēstures muzejā varēs aplūkot laikmetīgās mākslas izstādi „Horizontu meklējot”. No plkst. 18 būs skatāmas arī četras izstādes atklāšanas laikam paredzētās performances.

Izstāde lielā mērā ir personiska un saistīta ar manām apzinātām izvēlēm," norāda kuratore.

Idejiski izstāde veido viena radīšanas procesa algoritmu, kuru Kalniņa sadalījusi septiņās daļās, starp kurām ir tādas daļas kā pirmatnējā stihija pirmatnējā skaņa, par ko atbild dzejnieks Uldis Bērziņš, dvēseles alkas lineārā izplešanās, kas ir Edvīna Raupa sadaļa, ikdienas mistifikācija - Ingas Gailes daļa, radiālais paātrinājums - Kārlis Vērdiņš, melnais punkts - Pēteris Draguns, viņpus horizonta - Amanda Aizpuriete un kontrapunkts - Knuts Skujenieks.

Laikmetīgās mākslas izstāde „Horizontu meklējot”  apmeklētājiem būs atvērta līdz 20.jūlijam. Izstāde iekļauta "Rīga 2014" programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti