Kultūras rondo

"Casnāgu maizeits". Ar savu pirmo eseju krājumu iepazīstina Valentīns Lukaševičs

Kultūras rondo

Kustību un vizuālās mākslas spēcīgais veselums - izrāde "Ļoti labas minūtes"

Viļņā būs apskatāmi mākslinieka Andra Vītoliņa darbi

Iespēja pārdzimt – Viļņā skatāma gleznotāja Andra Vītoliņa personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz 26. februārim Viļņas rātsnamā un mākslas galerijā "Meno niša" piedzīvojama gleznotāja Andra Vītoliņa personālizstāde "We Need A Chance To Be Reborn" ("Mums vajadzīga iespēja pārdzimt"). Savos darbos mākslinieks aicina lūkoties tālāk – saredzēt iespēju pārdzimt. 

Vaicāts, vai jaunā izstāde Lietuvā ir jau kādas senākas sadarbības rezultāts, Andris Vītoliņš Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atbild: "Tie aizmetņi bija pirms nu jau trim gadiem. 2019. gadā sākumā man Viļņā bija personālizstāde "Ieelpojiet, jo rītdien būs citādāk". Lietuviešu draugi ieteica, ka var piedalīties konkursā (Viļņas rātsnamā ir izstāžu zāle, līdzīgi kā mums ir Rīgas Mākslas telpa), un es toreiz pieteicos. Pagājušogad man apstiprināja to konkursu, un tad jau sākās darbs pie tā visa."

Andris Vītoliņš
Andris Vītoliņš

Apdomājot ekspozīcijas "We Need A Chance To Be Reborn" nosaukumu un tā tulkojumu latviešu valodā, mākslinieks atsevišķi izdala vārdu "pārdzimšana": "Latviski "pārdzimšana" varbūt ir konkrētāka. Angliski to lieto daudz plašāk, jo pārdzimšana var būt arī idejai, uzņēmumam, jebkam patiesībā, ne tikai ar dzimšanu saistīts. Mums ir jābūt iespējai pārdzimt. 

Bieži vien mums sludina, ka nav vairs nekādas iespējas, visu dramatizē, bet, manuprāt, tas optimisms… Nevajag iekrist visā tajā depresīvajā vai niknajā. Kaut kas ir bieži vien daudz tālāk un neredzamāks."

Vītoliņa darbos redzamie priekšmeti ir smaili, asi. Vai tas ar nodomu? "Savā ziņā – jā. Tie ir kā šķelti kristāli, šķelti akmeņi. No vienas puses, arī asas domas vai ass prāts. Kad atšķeļ akmeni, nereti tas ir ass. Tikai ūdenī apskalots, akmens kļūst apaļš, nolīdzinās. Bet, kad ir sprādziens, tad ir šķelts." 

Andris Vītoliņš
Andris Vītoliņš

Šajā laikā gleznotājs drīzāk redz mīņāšanos uz vietas, nevis "sprādzienu": "Skaidrs, ka kaut kādā ziņā pasaule ir iegājusi strupceļā, un tiek meklēti jauni ceļi, maldu ceļi. Daudzas idejas ir nonākušas strupceļā. Mēs sevi mānām kaut vai ar elektroautomobiļiem vai visādām pasaules glābšanas teorijām. Daudzas no tām nemaz nav derīgas, tās ir tādi paši maldu ceļi kā visi iepriekšējie."

Taču kaut kādam "sprādzienam" būs jābūt, jo pastāv fiziska un domāšanas ietekme, spriež Vītoliņš: "Ir paaudze, cilvēki, kas šobrīd dzīvo, domā digitālā vidē, kuriem vairs nevajag ne īpašumu, ne māju, ne kādu atbildību. Savā ziņā viņu vienīgā atbildība ir viņu digitālā vide, digitālais es. Tajā pašā laikā ir cilvēki, kas dzīvo pie zemes, brauc ar kravas mašīnu un ir reāli saistīti ar fizisku pasauli. 

Tas ir tāds, var teikt, konflikts, kur vienā sabiedrībā pastāv divas paralēles vai realitātes."

"We Need A Chance To Be Reborn" veidošanā, kūrēšanā līdzdarbojušās Ineta Done un Kintija Teilāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti