Kultūras ziņas

Pirmizrāde īsfilmai "Teātra tradīcija Liepājā"

Kultūras ziņas

Dundagas pilī apskatāma īpaša gobelēnu izstāde

Keramiķu duets "Skuja Braden" gatavo darbus Venēcijas biennālei

Ieraudzīt to, ko tu jau zini. Kā top keramiķu dueta «Skuja Braden» darbi Venēcijas biennālei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslinieces Inguna Skuja un Melisa Breidena darbnīcā Lielvārdē veido šīgada Venēcijas mākslas biennāles Latvijas ekspozīcijas darbus. Mākslinieču tandēms rada telpu, kurā no porcelāna būs izveidota istaba, gulta un daudz dažādu priekšmetu. Kopā tverti, tie simbolizēs pagātnes, nākotnes un tagadnes vienotību, Piena ceļu ar dzīvības ūdeni, kas glabā pasaules pieredzi un atmiņas. Atlikuši divi mēneši līdz Venēcijas biennāles atklāšanai, un darbnīcā valda saspringts darbs. 

Uz Lielvārdi mākslinieces Inguna Skuja un Melisa Breidena pārcēlās pērn. Tagad viņām beidzot ir plaša darbnīca senatnīgā muižas ēkā pie Rumbiņas ūdenskrituma. Pārmīcīta jau tonna porcelāna masas, jo jau pusgadu intensīvi top darbi Latvijas ekspozīcijai 59. starptautiskās Venēcijas biennāles mākslas izstādei.

Ingūna Skuja atklāj, ka LTV ir pirmie, kam iespēja ielūkoties darbnīcā ar kameras aci, mākslinieces te ievākušās pērn oktobrī. Agrāk šeit bijis klubs: "Te bija skatuve, un pa šīm grīdām ir tik daudz dejots un ballēts, tā enerģija ir savākta tajā mājā, kas mums tiešām palīdz. Dažreiz mēs dejodamas strādājam."

Šobrīd norit darbs pie pēdējā un vislielākā ekspozīcijas darba – gultas. Ekspozīcijas tēmai izvēlēts budistu mūka teiciens "Tirgot ūdeni upes malā", atgādinot un parādot cilvēkiem vērtības, enerģiju un to, kas saista visu pasauli.

Māksliniece Melisa Breidena skaidro: "Tas ir ļoti sens japāņu teiciens, un tā nozīme ir – kad tu kādam pasaki vai parādi kaut ko, ko viņi jau zina, bet ir aizmirsuši. Vai arī tu pasaki kādam ko zināmu tā, ka viņi ierauga tam jaunu nozīmi.

Mūks palīdz tev ieraudzīt to, ko tu jau zini, bet neesi varējis ieraudzīt.

Mūsu ideja ir parādīt jaunu atveidu lietām, ko cilvēki jau zina, bet neatceras to. Ceram, ka viņi ieraudzīs to jaunā gaismā, citādi, gūs jaunu izpratni. Tāds ir mūsu mērķis."

Gulta ir arī ekspozīcijas centrālais objekts, stāsta Inguna Skuja: "Jo gulta ir cilvēkam ļoti svarīga dzīvē, mēs piedzimstam gultā un nomirstam, un tā mūsu gulta ir tā kā liels okeāns, kurā ir viss – pagātne, nākotne, tagadne; un viss, kas tajā gultā sazīmēts, tiek izmests ārā ar tādu lielu vilni kā cunami pa to visu telpu. Tā kā šie artefakti, kas ir izstādē, redzami šajā okeānā, un okeānā nav gravitācijas, viss peld un pārklājas, un veidojas pavisam cita dimensija. Tā gulta sākas no grīdas un beidzas pie sienas un visapkārt viss aizpeld. Tur ir tēli – cilvēki, māksla, zivis, līdakas un pīles un lilijas, un grāmatas."

Mākslinieces cenšas saglabāt ūdens sajūtu un uzsver, ka darbs būs gaišs, jo veidots no porcelāna.

Melisa Breidena ekspozīciju sauc par sirreālu telpu: "Mūsu arhitekte ir ļoti radoša, grib, lai tā ir pop-up māja, kura ir lietojama, visapkārt ir dažādas lietas, bet tās nav reālas."

Līdz Venēcijas biennālei laika nav atlicis daudz, tāpēc mākslinieces strādā katru dienu. Darbnīcā paiet dienas lielākā daļa un pat nakts stundas, jo tagad krāsnij jākuras katru dienu. Apdedzināšana ilgst 12 stundas, tikpat jāgaida, kamēr atdzisīs, un tā atkal un atkal.

"Tu strādā un baudi to, ko tu dari. Un jo vairāk dari, jo sanāk labāk," saka Skuja.

Šobrīd tiek spiesti milzu makaroni, kas telpā būs kā ūdens vadi, kuros ieslēpt vadus. Pa visu telpu būs izplūdis ūdens un piens, kas sasaucas ar kopējo Venēcijas biennāles tematiku. "Mēs nezinājām, ka būs tāds nosaukums. Mums ir viens darbs "Ziedojumu kolekcija", kur ir krūtis un piens pa grīdu, peļķītes – sākumā domājām taisīsim kā ūdeni, bet pārsvarā būs baltas," atklāj mākslinieces.

"Šī ir piektā reize, kad sieviete būs galvenā kuratore Venēcijas biennālei, un viņa izveidoja tā, ka piedalīsies 80 procenti sieviešu. Tas ir pretēji ierastajam – parasti ir 80% vīriešu un 20% sieviešu. Viņa izvēlējusies arī 44 mirušu sieviešu darbus, pat no 16. gadsimta. Daudzi ļoti slavenu sieviešu darbi, ko nekad neesam redzējuši, tiks izvilkti no vēstures. Tas būs lieliski!" pauž Breidena.

Mākslinieču dueta "Skuja Braden" darbi un spilgtie tēli saplūdinās robežas starp privāto un publisko, reflektēs par vispārcilvēciskām un arīdzan dažādām sociālajām normām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti