Iepazīt mākslu un pašam sevi – Nacionālais mākslas muzejs radījis «Labsajūtas maršrutu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam ir jauns piedāvājums, kas no neparastāka skatupunkta apmeklētajam ļauj iepazīt mākslu un pašam sevi. Muzejs sadarbībā ar citu jomu speciālistiem izstrādājis audio projektu "Labsajūtas maršruts", kam ir izzinoša un vienlaicīgi relaksējoša iedarbība.

Iepazīt mākslu un pašam sevi – Nacionālais mākslas muzejs radījis «Labsajūtas maršrutu»
00:00 / 05:14
Lejuplādēt

Maršruts ir pieejams muzeja mobilajā lietotnē un audio pastaigas veidā izved pa 12 pieturām dažādās muzeja zālēs, caur mākslas darbiem aicinot pārdomāt ikvienam būtiskus jautājumus. Piemēram, kas ir draudzība, brīvība, gaisma, zaudējums un citus.

"Šeit tātad ir tā noskaņošanās. Cilvēks ienāk pa galvenajām ieejas durvīm, un šeit ir tas brīdis, kad ir ievads, ir noskaņošanās, un mēs lūdzam arī apsēsties, aizvērt acis, ieklausīties muzeja skaņās, sajust muzeja gaisu," atrodoties muzeja foajē, kas ir "Labsajūtas maršruta" sākuma punkts, stāsta projekta producente Elīna Bērziņa. Lai maršrutu uzsāktu, tas jāatrod muzeja mobilajā lietotnē, jāuzliek austiņas un tad jau jāklausās norādes, aicinājumi un stāsti aktiera Andra Keiša balsī: "Šajā brīdī esi aicināts nolikt malā ikdienas steigu un veltīt laiku sev, ļaujot piedzīvot jaunu pieredzi. Atrodi ērtu vietu, kur apsēsties. Un ļauj sev mirkli pabūt klusumā."

Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"
Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"

Pēc noskaņošanās ceļš ved uz Balto zāli, kur caur laikmetīgās mākslas darbiem apmeklētājs ir aicināts pārdomāt divus jēdzienus – "nezināmais" un "uzdrīkstēšanās": "Ne visa māksla ir domāta atpūtai, tā mēdz sniegt arī cita veida gandarījumu. Prieku no intelektuālas spēles un sajūtu, ka dvēselē kaut kas kustas."

Ikvienā no maršruta pieturām klausāmo stāstījumu veido divas daļas – vispirms mākslas zinātnieka skatījums, kam seko mākslas terapeita veidoti uzdevumi sevis izzināšanai mijiedarbībā ar mākslas darbiem, piemēram: "Aplūkojot darbus sev apkārt, izvēlies vienu, kam tu dotu nosaukumu "Brīvība''. Velti minūti, vērojot šo darbu."

Tālāk maršruts ved uz vecmeistaru darbu ekspozīcijām, un kopumā tam ir 12 pieturu, katra veltīta savai tēmai, to vidū – zaudējums, draudzība, ķermenis, gaisma, daba un citas.

Pastaiga iecerēta vienlaicīgi kā izzinoša un nomierinoša, turklāt tā piedāvā izzināt ne tikai mākslu, bet arī katram pašam sevi.

Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"
Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"

Projekta producente Elīna Bērziņa skaidro: "Bieži vien māksla tiek iepazīta no tādas faktuālās puses, bet šī projekta mērķis bija parādīt ikvienam aktuālu tēmu esamību mākslā. Mākslinieki ir cilvēki, un arī viņi glezno, veido no savām emocijām, kādas ir ikvienam no mums. Un tātad šie 12 pieturas punkti pieskaras ļoti universālām tēmām, kuras mēs varam saskatīt gan mākslā, gan arī sevī. Jā, mēs centāmies iet prom no mākslas teorētiskās iepazīšanas uz vairāk tādu emocionālu, lai veicinātu sasaisti cilvēkam ar mākslu."

Projekts izauga no 2020. gada oktobrī īstenotā muzeja "Labsajūtas mēneša", kad muzejā notika mākslas meditācijas nodarbības un mākslas terapijas sesijas, ar mērķi – izcelt mākslas potenciālu sniegt cilvēkam pozitīvas, harmoniskas un nomierinošas sajūtas.

Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"
Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"

Tā kā šobrīd klātienes nodarbības nav iespējamas, radās ideja izveidot audio projektu ar līdzīgu mērķi, to veidoja dažādu jomu profesionāļu komanda. Elīna Bērziņa stāsta: "Tā veidošanā ir iesaistījušies dažnedažādi speciālisti, lai tiešām radītu tādu augsta līmeņa gala rezultātu. Mums šī sasaiste ir bijusi tekstu radīšanā starp mākslas zinātniekiem un mākslas terapeitu. Tad, protams, ļoti svarīga loma šādos audio projektos ir mūzikai, skaņai, tās veidošanā iesaistījies komponists Jēkabs Nīmanis. Un, protams, ir balss aktieri – latviešu valodā Andris Keišs, krievu valodā Mihails Karasikovs un angļu valodā – Pēteris Eglītis, kuri, manuprāt, izcili veica savu darbu, lai radītu šo nomierinošo, izzinošo sajūtu. Jā, tas ir bijis ļoti liels komandas darbs, un patiesībā visi iesaistītie ir atzinuši, ka šis ir bijis unikāls projekts, kurā viņiem ir bijis ļoti liels prieks strādāt."

Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"
Nacionālā mākslas muzeja "Labsajūtas maršruts"

"Gaisma. Droši vien ne vienam vien gribētos iekāpt kādā no mākslinieka radītajām idilliskajām, gandrīz līdz matemātiskai precizitātei pārdomātajām ainavām un ļaut trauslai rīta gaismai viest cerību, ka līdz ar saullēktu modusies arī jauna iedvesma un mierpilnāka nākotne," – tas ir fragments no pieturas "Gaisma", kas baudāma Jaņa Rozentāla, Johana Valtera un vēl citu mūsu vecmeistaru darbu klātesamībā. "Šī ir viena no gaišākajām zālēm muzejā. Pavēro, cik ērti tu jūties, esot gaismas pilnā telpā?"

Maršruta veikšanai nepieciešamas aptuveni stunda, tomēr projekta autori aicina to baudīt savā  individuālā tempā, katram uzticoties savām sajūtām.

Šo maršrutu ejot, nav iespējams kļūdīties, visas asociācijas, pieredzes un atbildes būs pareizas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti