Kultūras ziņas

Sapņojot par Berlīnes lāci

Kultūras ziņas

Krievijā aizliegtā pretkara māksla Rīgā

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Iepazīstot «Kilograms kultūras 2015» pretendentus: četri absolūti atšķirīgi mākslas dzīves notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau pavisam drīz, 25. februārī svinīgā ceremonijā tiks apbalvoti Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas "Kilograms kultūras 2015" ieguvēji. Viņu vārdi kļūs zināmi tikai ceremonijā. Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotāji atgādina par balvas pretendentiem kategorijā "Vizuālā māksla”.

Apkopojot Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvas "Kilograms kultūras" visa gada balsojumu rezultātus vizuālajā mākslā, izkristalizējās četri balvas pretendenti - absolūti atšķirīgi mākslas dzīves notikumi, divas no tām - personālizstādes.

"Daces Lielās gleznas galerijā "Daugava" visi uztvēra kā ļoti klasisku un ļoti latvisku izstādi. Protams, māksliniece tāda ir, bet viņa bija veikusi lielu lēcienu vai pagriezienu savā daiļradē, tur nebija tradicionālās Latvijas dabas, ko esam pieraduši mūsu ainavu glezniecībā redzēt, tur bija purva kritalas, kuras bija bez nevienas konkrētas formas. Viņas meistarība ļauj radīt telpu, formu , augus, ūdenslāmas atspulgus uz līdzenas vietas. Un tās ir mūsu iztēlē, līdzīgi, kā tas varētu būt kāda japāņu vai amerikāņu abstrakcionista glezniecībā, un interesanti, ka šī glezniecība rezonēja ar skatītāju interesi, un katrs saskatīja sev pazīstamo Latvijas dabu," komentē mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

"Mūkusalas mākslas salonā bija viena no pārsteidzošākajām un iespaidīgākajām šā gada izstādēm - Ata Jākobsona "Tumšā matērija" jeb "Tumšā viela". Jau ienākot zālē, tie lielie ogles zīmējumi it kā ievilka un pārņēma savā varā. Mākslinieks ir brīnišķīgi atradis savu rokrakstu, kā viņš ļoti atmosfēriskas, smalkas, izplūdušas ogles laukumus apvieno ar stingru ģeometriju un rada mīklainas, suģestējošas formas. Izstāde bija papildināta ar ļoti labu katalogu, šis ir liels iespaidīgs darbu cikls," norāda Vilnis Vējš.

Uz balvu "Kilograms kultūras" vizuālajā mākslā pretendē arī izdevuma "Popper Magazine" izstāde "Sistēmas" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un latviešu laikmetīgās mākslas izstāde "Lielāks miers. Mazāks miers" Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

"Lielā grupas izstāde "Lielāks miers, mazāks miers" pārliecināja par to, ka latviešu mākslinieki, neskatoties uz visu to, kas notiek apkārt pasaulē, kur karš un miers vairs nav abstrakcijas, joprojām ir spējīgi gremdēties paši sevī, savās izjūtās, savās kaprīzēs un jokos, un būt pilnīgi neatkarīgi no pasaules notikumiem un taisīt savu mākslu vienā mierā," pauž Vilnis Vējš.

""Poper Magazin" - izstāde tvistojoša, jaunu mākslinieku iniciatīva, kurā der jebkas. Tur ir sajaukti visi iespējamie žanri, stili un pieejas, no katra ir iznākuši nelieli zīmējumi, kas tiek saukti par ilustrācijām, jo tā ir lielā mīkla, kāpēc tās tiek sauktas par ilustrācijām, jo nav piesaistītas nekādam tekstam. Līdz ar to emancipācijas sajūta piesaistē pret tekstu un vizuālo tekstu ir noteikti pacilājoša un jaunajai auditorijai saistoša, lai vispār pievērstos interesei par mākslu," vērtē Vilnis Vējš.

Gada balvas "Kilograms kultūras 2015" svinīgo apbalvošanas ceremoniju Latvijas Televīzija rādīs tiešraidē 25.februārī uzreiz pēc "Panorāmas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti