Kultūras ziņas

Ar "Dvēseles aizvējā" seansu godina Ģirtu Jakovļevu

Kultūras ziņas

Tops albums "Latviešu džeza svīta IV"

Kuldīgā notiek Ielu mākslas festivāls

Ielu mākslas festivālā Kuldīgā uz ēku sienām top gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kuldīgā no 14. līdz 20. septembrim norisinās pirmais ielu mākslas festivāls. Tā ideja dzima, diskutējot par to, kā pievilcīgāku padarīt Kuldīgas jauno daļu.

Festivāla laikā deviņu mākslinieku rīcībā nodotas septiņas balto ķieģeļu sienas, kas līdz svētdienai pārtaps milzu gleznās.

Ar mākslu saistīti pasākumi lielākoties notiek Kuldīgas vecpilsētā, tāpēc domāts, kā to vairāk ienest arī pilsētas jaunajā daļā.

“Iedomājāmies, ka būtu ļoti skaisti, ja Kuldīgā jaunajā pilsētas daļā uz vecām katlu mājām, uz veciem ķieģeļu žogiem vai garāžiņām, galos varētu uztaisīt estētiski baudāmus darbus, kas veltīti Kuldīgai,” skaidro festivāla rīkotājs Artis Gustovskis.

Sākotnēji iecerētais starptautiskais festivāls, kur mākslinieki jau bija apstiprināti no dažādām pasaules valstīm, Covid-19 pandēmijas dēļ bija jāpielāgo jaunajiem apstākļiem. Tomēr viena siena uzticēta pieredzējušai ielu māksliniecei no Spānijas Klārai Kabrerai. Viņa jau ilgāku laiku uzturas Baltijā. Iepazīstot Kuldīgu, viņu visvairāk uzrunājis rātslaukums, kur senāk bija arī tirgus. Šī iecere nu pārtop gleznā.

“Tas vienmēr ir izaicinājums – ir cilvēks un siena.

Tu izaicini pats sevi un redzi, cik daudz no savas iekšējās pasaules tu vari pārnest uz sienas,” atzīmē Klāra Kabrera.

Savukārt mākslinieks Pāvels Hafizovs glezno mākoņus. Viņš stāsta: “Es gleznoju tikai mākoņus, esmu apsēsts, kādu pusgadu atpakaļ meklēju ko interesantu, izdomāju – mākoņa parādīšanās, kā piedzimst mākonis.”

Viena no sienām pārvērtīsies par melnbaltu fotogrāfiju ar Kuldīgas skatu no pērnā gadsimta sākuma. Kādā citā – Venta kā iela plūdīs caur vecpilsētas namu rindām, bet no kāda daudzdzīvokļu nama sienas līdzās Kuldīgai esošajā Priedainē uz garāmgājējiem noraudzīsies hercogs Jēkabs.

“Es nolēmu viņa portretu apspēlēt grafiti stilā, lai it kā būtu vēsture, bet tā sasaucas ar jauno mākslu,” skaidro mākslinieks Aleksejs Elementons. “Arī pats hercogs savā veidā nodarbojās ar mākslu. Tur ir nimbs, es uzskatu, ka viņš ir kā svētais šai pilsētai, jo daudz te izdarījis.”

Pa dienu māksliniekus var redzēt darba procesā, savukārt vakarā ikvienam ir iespēja piedalīties radošajos vakaros kopā ar šiem māksliniekiem.  Festivāls noslēgsies 20. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti