Iecavā izstādīs no Ukrainas atbēgušas 13 gadus vecas meitenes zīmējumus par pieredzēto karā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Iecavas sieviešu klubs "Liepas" šajā nedēļas nogalē atzīmē savu 21. jubileju. Sākotnēji jubilejas pasākums bija iecerēts pavisam citāds, bet, atklājot starp Ukrainas kara bēgļiem talantīgo trīspadsmitgadīgo Karinu, par vienu galvenajiem notikumiem kļuvusi izstāde "Karš bērna acīm – Ukrainas sāpe".

Iecavā izstādīs no Ukrainas atbēgušas 13 gadus vecas meitenes zīmējumus par redzēto karā
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

Sieviešu klubs "Liepas" Iecavā dzimis gadsimtu mijā. Kā stāstīja viena no kluba dibinātājām Agita Hauka, kopā sanākšanas iemesls, kā jau tas zemgalietēm ierasts, bijis pavisam praktisks.

"Dibinājāmies, jo ļoti gribējās mācīties. Tas bija tas laiks, kad bērni jau paaugušies, bet, lai pati brauktu uz Rīgu, tas bija ļoti dārgi. Vieglāk ir paaicināt lektoru klubiņā. Tad tas uzreiz ir lētāk. Gribējām arī darīt visādus darbus. Tagad mazāk mācāmies, bet vairāk darām visādus darbus, jo esam jau izaugušas. Ideja dzima LZF [biedrība ''Latvijas Zemnieku federācija''], bija sieviešu organizācija tālajā 1998. gadā, un mēs sākām organizēt tādu lauku sieviešu nodaļu Bauskas pusē; sākotnēji likās, ka izdosies, bet vienkāršāk ir sievām, kas dzīvo tuvumā, un tā mums izveidojās Iecavas sieviešu klubs "Liepas"," sacīja Hauka.

Savas pastāvēšanas laikā "Liepas", kur pašreiz aktīvi darbojās 15 iecavnieces, īstenojušas dažnedažādus projektus – labiekārtota apkārtne, rīkoti svētki, atklāti pašu talanti. Korekcijas ieviesis kovida laiks un Krievijas iebrukums Ukrainā.

"Kovida laikā mēs ļoti palīdzējām viena otrai caur sociālajiem tīkliem. Dažreiz arī "dzīvajā", jo bija jāaiznes pārtika. Palīdzējām vientuļam pensionāram nobērēt citu vientuļu pensionāru. Tur, kur bija jāpieliek plecs, mēs pielikām.

Tagad, Ukrainas kara laikā, mēs ļoti atbalstām ukraiņus Iecavā. Esam arī savu [maskēšanās] tīklu nopinušas, kas jau ir nonācis Ukrainā. Mums ir ļoti aktīva dzīve," norādīja Hauka.

Tā "Liepas" iepazinušās ar Aļonu un viņas talantīgo meitu, 13 gadus veco Karinu, kuras no kara šausmām Kijivas piepilsētā Borodjankā patvērumu radušas Iecavā.

"Mēs atbraucām 7. martā, un Karina vienkārši sēdēja un zīmēja. Es nofotografēju savu bērnu un aizsūtīju Agitai foto. Uz galda bija redzams zīmējums, un Agita ieinteresējās un palūdza to parādīt. Tā mēs sākām nest zīmējumus," sacīja Ukrainas kara bēgle Aļona no Borodjankas.

Tagad Aļonas meitas Karinas zīmētie zīmējumi tiek apkopoti izstādē "Karš bērna acīm – Ukrainas sāpe", kas būs viens no sieviešu kluba "Liepas" jubilejas svinību centrālajiem notikumiem.

"Es zīmēju to, ko es redzēju, to, ko es jutu. To karu, ukraiņu tautas sāpes. Es atceros, kā 25. februārī iebrauca tanki, bet 26. februārī jau sāka bombardēt.

Sabombardēja māju, kur dzīvoja mana klases biedrene, bet pēc tam bombardēja jau visu Borodjanku," stāstīja 13 gadus vecā ukrainiete.

"Pie mums iebrauca kadirovieši. Tas, ko viņi darīja kaimiņu pilsētās, ko viņi darīja ar bērniem... bija bail. Mēs nolēmām izvest bērnu, jo viņi jau mūsu ielās bija. Un mazdārziņos, kur mēs slēpāmies, stāvēja koordinatori, un tā mēs 2. martā aviosprādzienu pavadījumā aizbraucām," piebilda Karinas mamma.

Tagad viss piedzīvotais atainots gandrīz 20 gleznās, kas tapušas dažādās tehnikās. Atkarībā no tā, kādas krāsas cilvēki saziedojuši. Karinai ir dabas dots talants. Līdz šim viņa mākslas skolā neesot mācījusies, bet Iecavā sākusi. Pagaidām gan tikai kā brīvklausītāja, bet rudenī esot cerības kļūt arī par pilntiesīgu mākslas skolas audzēkni.

Karinas darbi līdz ar sieviešu kluba "Liepas" dalībnieču izstādi Iecavas Kultūras namā būs apskatāmi līdz maija nogalei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti