Hardija Lediņa un Jura Boiko romāna «Zun» kārtējā pieturvieta – galerija «Low»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

1977. gadā Juris Boiko un Hardijs Lediņš iekāpj vilcienā Rīga–Tallina. Tur viņi kopīgi raksta pirmos romāna “Zun” teikumus: "Tu domah, šeit ir restorahna gons? Jahsaka, te smird. Jah, vispahr, smird. Jo ilgahk mehs braucam, jo vairahk.” Pēc pāris gadiem "Zun” tika pabeigts. Joprojām šis vilcienā iesāktais darbs turpina savu ceļojumu pie lasītājiem un, kā izrādās, spēj arī iedvesmot nākamās paaudzes.

Pirms Latvijas Mākslas akadēmijas studentu “Zun” veltītās kopizstādes atklāšanas galerijā “Low” kāds latviešu mākslinieks sarunā atminējās, kā padomju laikos vidusskolā viņš stāstījis tieši par Hardiju Lediņu kā savu mīļāko mākslinieku. Ja tolaik Lediņš un NSRD (“Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca”) bija pieskaitāms vietējai pagrīdes kultūrai, tad relatīvi nesen ir sekojusi arī institucionāla atzīšana: 2015. gadu Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs pasludināja par Lediņa gadu. Vēlāk sekoja apjomīgas bilingvālas grāmatas par NSRD publicēšana (Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, 2016) un Jura Boiko izstāde Nacionālajā muzejā (2016).

Tomēr patieso mākslinieku ietekmi var just nevis retrospektīvās, bet gan jaunās interpretācijās. Tieši tāpēc Lediņa un Boiko cienītājiem varētu būt interesanti iepazīties ar jauno Mākslas akadēmijas studentu skatījumu.

Izstādes centrā, kā to priekšā pasaka nosaukums, ir Lediņa un Boiko veidotais literārais kopdarbs “Zun” (1977–1979). Absurdajās, gramatiski dīvainajās lapaspusēs parādās neierasti tēli – Kurtumzls, brālis Anna, Fludhests un citi. Viņu darbības arī var raisīt izbrīnu – viens brauc uz Somiju pēc sērkociņiem, cits stāv uz galda utt. Tieši tāpēc romāna cienītājiem būtu interesanti apskatīties animācijas darbu “Netipiski tipi tipveida dzīvokļos”.

Autori raksta: “Viens no H.L. plašās darbības aspektiem ir viņa spēja piepildīt paša radīto universu ar absurdiem, netipiskiem tēliem. Dr. Enesers, Kuncendorfs un Osendovskis, Jūlijs un Augusts, meitene ar pienu ir iegūluši mūsu sabiedrības apziņā ne mazāk noturīgi kā mūsu klasiskās literatūras varoņi. Šajā video darbā autoru grupa katrs rada savu animācijas tēlu ar unikālu biogrāfiju un dzīves ritmu, katram no šiem tēliem ir savs problēmu lauks, ar kuru tas vairāk vai mazāk veiksmīgi cīnās savā ierobežotajā eksistences telpā.” Reizē šis darbs idejiski, iespējams, saspēlējas arī ar Lediņa-arhitekta pārdomām par dzīvojamo vidi “postfunkcionālam cilvēkam”.

Taču plašāko izstādes daļu ieņem zīni, kas arī ir tapuši, iedvesmojoties no Lediņa&co daiļrades. Tos var uz vietas arī iegādāties, bet vienā gadījumā – arī iznīcināt, klausoties lenšu magnetofonu. Zīnu izstādes piedāvājums ir pietiekami daudzveidīgs, lai katrs atrastu tur sev ko interesantu. Līdzīgi var notikt, lasot Lediņa un Boiko rakstītās “Zun” lapaspuses. “Zun” romāna lasījumu var noklausīties radio "Naba" raidījumā "Bron-Hīts". 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Izstādi “Zun” var apskatīt galerijā “Low” (Ģertrūdes ielā 15) līdz 12. aprīlim. Izstādē piedalās: Alise Krajeviča, Georgs H. Āva, Kate Rasa Ozola, Sigita Ēķe, Baiba Jegorova, Kristaps Freimanis, Beāte Gredzena, Karlīne  Marta Zvirbule. Izstādē iespējams iegādāties arī mākslinieces Maijas Kurševas veidoto "Zun" izdevumu (riso druka, 200 eksemplāri). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti