Kultūras ziņas

Brekte priecājas par mākslas raisītām diskusijām

Kultūras ziņas

Izzūdošās arktiskās ainavas mākslas darbos

"Hanzas jaunais zelts" Rīgā

«Hanzas jaunais zelts» – vizuālās mākslas izstāde Pēterbaznīcā un Rīgas Mākslas telpā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz svētdienai, 22. augustam, Rīgas dzimšanas dienas svinību laikā, norisinās 41. starptautiskās Hanzas dienas. To plašajā kultūras programmā iekļauti gan virtuāli piedzīvojumi, gan muzikāli un mākslas notikumi klātienē. 19. augustā Vecrīgā gan attālināti, gan klātienē atklāta arī vērienīga vizuālās mākslas izstāde “Hanzas jaunais zelts”. Tās eksponāti izvietoti divās kultūrvietās – izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa” un Svētā Pētera baznīcā.

No apmeklētāju bariņiem, kuri pulcējas Vecrīgas ielās, skaidri sajūtams, ka pilsētas svētki ir sākušies. Pēterbaznīcas Gaiļa zālē skatītāji jau var vērot daļu no starptautiskas vizuālās mākslas izstādes “Hanzas jaunais zelts”. Trīsdesmit mākslinieku “svītu” no divdesmit Hanzas pilsētām ar visdažādākajos rokrakstos un tehnikās izpildītiem darbiem kopējā vēstījumā apvieno Kristiana Brektes un Artūra Virtmaņa scenogrāfija.

“Mēs paši sākumā drusciņ bijām sabijušies, kā mēs to tik dažādu spektru varēsim salikt vienā, lai tā nebūtu kakofonija.

Tādā apjomā, ar tik dažādiem medijiem, tik dažādiem darbiem ir svarīgi salikt visu forši pa plauktiņiem.

Man liekas, telpa ir ļoti svarīga darbam,” stāsta Kristians Brekte.

Tieši tādēļ klasiskās pieejās tapušie darbi izvietoti Pēterbaznīcā, bet oriģinālo tehniku autordarbi izvietoti vienkopus Rīgas Mākslas telpā. Māksliniekiem bijis uzdevums katram no savas pilsētas atsūtīt arī kādu artefaktu, kas raksturo viņa pilsētu. Piemēram, no bijušās Hanzas savienības mazākās pilsētas Straupes atceļojusi vecās pils spice un krēsls, kurš izdzīvojies pa šķūnīšiem, no Kuldīgas – Omas gurķu burka, bet no Lunebergas – maiss, kurā vests sāls.

“Man liekas, tas priekšmets ar to, kāds viņš izskatās, viņš daudz ko vēsta. Noteikti tas ir mūsdienīgs konteksts tajos darbos, jo te arī saslēdzas – tie darbi mijiedarbojas ar priekšmetiem,” uzsver Brekte.

Piemēram, poļu autores Agneškas Lakomas darbu iedvesmojušas smiltis, bet Anitas Vaskas video stāstā redzams, kā top viņas jūras akmentiņi. Savukārt Annemarijas Gulbes milzīgo digitālās drukas dabu iedvesmojusi Kuldīgas vecpilsētas vēsture. Māksliniece stāsta: “Es izvēlējos šo darbu veidot saistībā ar šo Vecpilsētas daļu, kur bija savulaik Kalnu miests, šeit var redzēt šo attēlu, kas ir fotogrāfija, uzņemta no augšas ar dronu. Kaut kā mēģināju uzsvērt to, ka zem šiem laika apstākļu veidotajiem slāņiem, pat ja noņem un atbrīvo šķietami tukšo vietu, zem tā vienmēr būs kaut kas apakšā un kaut kas nāks klāt – iespējams nostāsti vai atmiņas.”

Doties meklēt Hanzas “jauno zeltu” būs iespējams līdz pat 19. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti