Dienas ziņas

Biznesa atbalsta centrs palīdz uzņēmējiem

Dienas ziņas

No Rēzeknes daudzdzīvokļu mājām noņem grafiti

Grobiņā mākslas festivāls

Grobiņā aizvadīts mākslas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai apzinātu novada kultūrvēsturiskās vērtības un personības, Grobiņas mākslas un mūzikas skolā aizvadīts mākslas festivāls. Tajā īpaši godināts vietējais mākslinieks un pašportretu meistars Roberts Stārosta.

Ceļš, kas paveras skatam no Grobiņas mākslas un mūzikas skolas loga ved uz mājvietu, kur pagājušā gadsimta 40. un 50. gados dzīvojis gleznotājs Roberts Stārosts. Tā kā ražas laiks māksliniekam bijis īpaši radošs, tad arī viņa piemiņai veltītais pasākums „Zem Roberta Stārosta zvaigznes” sarīkots rudenī.

"Viņš savā mākslā iemūžināja lauku cilvēku dzīvi, tāpat izmantotas klusās dabas ar dārzeņiem," stāsta estivāla organizatore, Grobiņas mākslas skolas skolotāja Liene Bernāte

"Vērtīgais ir tas, ka Stārosts, neskatoties , ka viņš dzīvoja Grobiņā, palika uzticīgs mākslai," uzskata mākslinieks Pēteris Taukulis.

Trīs zīmētavās Grobiņas novada septīto līdz devīto klašu skolēniem nākas parādīt savas mākslinieciskās spējas, arī talantus, gleznojot grozu ar dārzeņiem, cukurbietes vai vāzi ar ziediem. Tie ir klusās dabas uzstādījumi, kas kompozicionāli līdzīgi attēlotajam Roberta Sārosta gleznās.

"Uzmetām skices, vērojām gaismu, ēnas. Mēģinājām viņa darbus kopēt," stundu darbu apraksta Kapsēdes pamatskolas skolotāja Inga Vērse.

"Ir grūti, bet mēģināšu uztaisīt tādus ziedus, kādi ir īstenībā," sarežģīto uzdevumu apraksta Gaviezes pamatskolas 9.klases skolniece Anna.

Roberts Stārosts bijis izcils pašportretu, arī ogles zīmējumu meistars. Šī ir viena no senajām un piemirstajām tehnikām, ko iespējams izmēģināt arī jaunajiem māksliniekiem. Tāpēc zīmētavās ir gan ogles, gan baltmaizes šķēles.

"Maizē gan tagad daudz taukvielu klāt, bet mēs izmēģinājām. Viducīti izloba, tas ir veids, kā var padzēst darbu," atklāj Liene Bernāte. 

No festivāla laikā tapušajiem Grobiņas novada skolēnu zīmējumiem tiks veidota ceļojoša izstāde. Tā būs veltījums gleznotāja Roberta Stārosta 110 gadu jubilejai, kas tiks atzīmēta nākamvasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti