Kultūras ziņas

Pasniegtas "Autora balvas"

Kultūras ziņas

Drāma par padomju estrādes komiķi

Vizuālajā valodā izstāstīti stāsti par dabu

Grāmatu sērija «Daba» - vizuālajā valodā izstāstīti stāsti par dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Noejot pamācošo ceļu no idejas vai skices līdz tipogrāfijā iespiestam izdevumam, Latvijas Mākslas akadēmijas studenti radījuši jaunu un oriģinālu grāmatu sēriju bērniem un jauniešiem “Daba”. Tā radusies kā topošo grafiķu mācību uzdevums. Turklāt visas sērijas grāmatas ir bez teksta, tās runā vizuālā valodā.

Kas no tā ir sanācis – par to ikviens var pārliecināties Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur otrdien, 23. aprīlī, pēcpusdienā atklāta studentu oriģinālo ilustrāciju un kabatas formāta grāmatiņu izstāde.

“Katru gadu grafikas nodaļas studenti veido bilžu grāmatu skati, mēs parādam šajā skatē jaunu bilžu grāmatu sēriju. Mums katru gadu ir sava tēma. Šogad tēma ir daba, mēs pievēršamies ļoti plašai tēmai, kurā var smelties ļoti daudz ideju un ļoti dažādi interpretēt dabas tēmas,” pastāstīja māksliniece, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) docente Rūta Briede.

“Mēs arī iepriekšējos gados esam vērsušies pie latviešu rakstniekiem, lai viņi mums iedod kādus atvilktnē paslēptus gabaliņus ilustrēšanai, bet šogad mēs to mērķi izvirzījām ambiciozāku un visus stāstus ir radījuši jaunie mākslinieki paši. Šīs grāmatas ir radītas vizuālā valodā, tā arī ir valoda, tas nenozīmē - ja nav teksta, tad grāmatā nav ko lasīt. Tāpēc mēs radījām grāmatas vizuālā valodā,” skaidroja Briede.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Draugu telpā iekārtotajā izstādē aplūkojamas 23 bilžu grāmatas un to oriģinālās ilustrācijas.

Studenti varēja izvēlēties kādu no grafikas tehnikām, kas patika visvairāk un šķita atbilstošākā grāmatai – sākot no zīmējumiem ar pildspalvu vai zīmuļiem līdz pat daudz sarežģītākiem linogriezumiem vai ofortam.

LMA grafikas nodaļas 3.kursa students Mārtiņš Dziļums stāstīja, ka uzdevums nebija grūts, bija “patīkams un baudāms, bet ļoti laikietilpīgs, jo es izvēlējos klasisko grafikas tehniku oforta akvatintu, kur zīmējums tiek veidots uz metāla plates un tiek drukātas 16. gadsimta garā”.

“Mans stāsts ir par kaķi un bebri. Kaķim saplīst ūdenskrāns, un viņš zvana Puhh brigādei, kura atbrauc palīgā salabot santehniku, bet, jo vairāk labo, jo vairāk problēmu, līdz brīdim, kad māja uziet gaisa, tad sēras un bēdas, līdz pasauc savus draugus un uzceļ kaķim māju..” stāstīja Dziļums.

LMA grafikas nodaļas 3.kursa studente Aleksandra Runde uztaisīja “grāmatiņu par tantīti, kura izdomā tādu milzīgu pļavu izravēt – ravē, ravē un tur atklājas liels, liels biešu lauks. Tad notiek mistiskais, pēkšņi atlido balti putni un bietes apēd… Tās ir brīnumainās bietes, tāpēc putni paliek rozā.”

“Sākumā likās ļoti grūti, jo jāizdomā ideja no nulles un kādā tehnikā, kā es to atrisināšu, bet, kad jau bija ideja, radās liels prieks un spēks, tik piesēdies un krāso,” atzina Runde.

Šie studentu radītie ilustrētie stāsti aprīļa sākumā bija apskatāmi Latvijas stenda ekspozīcijā Boloņas Bērnu grāmatu tirgū, kurā Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studenti piedalījās jau ceturto gadu.

“Grāmatas visas ir no viena līdz pieciem eksemplāriem, pirms tam bijām Boloņas grāmatu tirgū, kur daudzas no grāmatām nopirka ārzemju viesi, kas apmeklēja Latvijas stendu,” pastāstīja Latvijas Mākslas akadēmijas docente Rūta Briede.

“Izmēru mēs apzināti izvēlējāmies visiem vienādu (ir daži izlēcēji, bet tie ir tikai daži) lai veidotu tādu monolītu sērijas izskatu, sērijas dizainu, kas arī ļoti labi strādāja Boloņā, un arī šeit var redzēt, ka tas iespaids ir ļoti apvienots un korekts,” skaidroja Briede.

“Grāmata ir maza tāpēc, ka bilžu grāmata prasa ļoti lielu ieguldījumu un ne vienmēr to var izdarīt viena semestra laikā. Bet mēs bijām ļoti drosmīgi un to izdarījām viena semestra laikā, bet to izmēru nedaudz samazinājām, lai būtu māksliniekiem vieglāk,” viņa piebilda.

Šīs nedēļas nogalē, sestdien, Nacionālajā bibliotēkā notiks radošā darbnīca, kurā Mākslas akadēmijas studenti mācīs bērniem taisīt grāmatas un zīmēt ilustrācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti