Kultūras ziņas

Iznāk pētījums "Strēlnieku dzīvība sarkanā"

Kultūras ziņas

Labākās erotiskās īsfilmas tiešsaistes seansos

KIWIE piesaka sevi kriptomākslas tirgū

Grafiti mākslinieks Kiwie pievērsies kriptomākslai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ielu mākslinieks Kiwie radījis jaunu mākslas darbu sēriju, izmantojot vienu no mūsdienu perspektīvākajām tehnoloģijām – NFT. Tas dos iespēju iegūt savā īpašumā ne tikai pašu digitālo darbu, bet arī tā reālo fizisko darbu konkrētajā lokācijā. 13. aprīlī digitālā tirgus platformā “Rarible” tiks publiskota pirmā Kiwie NFT darbu sērija, kas sastāv no sešiem iepriekš radītiem mākslas darbiem, informēja mākslinieka pārstāvji.

Kiwie radītais tēls “Fat Monster” (“Resnais briesmonis”) ir sastopams Rīgas ielās un citviet pasaulē jau kopš 2006. gada, taču no 13. aprīļa mākslinieka veidotie darbi, sekojot jaunākajām kriptomākslas tendencēm, būs pieejami arī digitālā formātā. Lai nodrošinātu drošu un uzticamu šo mākslas darbu iegādi, tiks izmantota īpašs blokķēdes risinājums – NFT ("non-fungible token"), kas iegūto mākslas darbu klasificē kā unikālu, autentisku, nedalāmu un piešķir tam garantētas īpašumtiesības.

 
Kriptomāksla ir salīdzinoši jauns, strauji progresējošs mākslas darbu nišas žanrs, un tā pozīcijas digitālo mākslas darbu iegādē vēl nostiprinās. Kiwie kā savas darbības mērķi nākamajiem gadiem ir izvirzījis mākslas darbu radīšanu 195 pasaules valstīs, katrā valstī radot aptuveni 5 dažādu izmēru krāsojumus, kas tiks izlaisti uz blokķēdes sistēmas. Projekta ietvaros kopumā ir plānots izveidot 1001 unikālu mākslas darbu.
 

Katru NFT darbu papildinās īpaši veidota, virtuāla 3D animācija, kurā fiksēts reālais aerosola gleznojums tā reālajā atrašanās vietā, norādot arī tā ģeogrāfiskās koordinātas.

NFT darba īpašniekam faktiski piederēs arī reālais nekustamais ielu mākslas darbs.

Papildu virtuālajai 3D vizualizācijai NFT darbu īpašnieki saņems arī īpaši veidotu metāla kartiņu, uz kuras būs attēlots konkrēti iegādātais “Fat Monster”. Kā norāda mākslinieka pārstāvji, gadījumā, ja kāds no Kiwie darbiem reālajā dzīvē tiks nojaukts, aizkrāsots vai kā citādi būs iznīcināts, digitālais NFT attēls pārvērtīsies par unikālu “spoku briesmoni". Kriptomākslas tirgus noteikumi arī paredz, ka darba īpašnieks varēs to brīvi pārdot tālāk, tomēr mākslinieki saglabā visas intelektuālās un radošās tiesības uz šiem darbiem.

NFT ir būtiska nozīme ielu mākslas ekosistēmā tās agresīvā rakstura dēļ.

Iepriekš, pārdodot grafiti mākslas darbu, bija jādemontē siena, uz kuras darbs tika veidots, pat ja vide ap mākslas darbu bija daļa no tā nozīmes.

Tas attiecas arī uz Kiwie darbu praksi, kur fiziskā atrašanās vieta – pati lokācija – ir neatņemama “Fat Monster” tēla sastāvdaļa, norāda mākslinieka pārstāvji.

Kiwie pastāstīja: "NFT, pārstāvot īpašumtiesības, ļauj saglabāt mākslas darbu neskartu un autentisku. Blokķēde vai NFT šeit nav tikai modes kliedziens – tas likumīgi ļauj operēt ar ko tādu, kas agrāk ielu mākslā nav bijis iespējams."

Kiwie tēls “Fat Monster” ap sevi pulcē starptautisku fanu kopienu, un “Instagram” vietnē ik dienu tūkstošiem fanu un sekotāju dalās ar šiem zīmējumiem, tos dokumentējot neskaitāmās vietas ne tikai Rīgā, bet arī citviet pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti