Godina trollīšu Muminu radītāju mākslinieci Tūvi Jānsoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trollīšu Muminu zīmētājai un viņu dzīves filozofijas pierakstītājai Tūvei Jānsonei šogad apritētu simts gadu. Somijā un cituviet pasaulē notiek dažādi pasākumi, godinot raženo mākslinieci un viņas radītos tēlus. Tikai retais zina, ka dzīvespriecīgo trollīšu aizsākumi meklējami Otrā pasaules kara laikā.

Ar trollīšu Muminu zīmētājas Tūves Jānsones plašu darbu izstādi Ateneumā - Somijas Valsts mākslas muzejā - aizsākusies mākslinieces simtgades svinēšana. Izstādē apskatāmi akvareļi, grafikas, tušas zīmējumi, freskas un gleznas.

Somijas zviedrvalodīgās mākslinieces, ilustratores un rakstnieces Tūves Jānsones jubilejas svinības gada garumā notiks daudzviet pasaulē: Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Lielbritānijā, Krievijā, Japānā, Francijā, Austrālijā un citur.

Bagātajai daiļradei veltītā izstāde apskatāma līdz septembrim. Tās kuratore Tūla Karjalainena ir sarakstījusi jaunu mākslinieces biogrāfiju, kas izdota somu, zviedru un angļu valodās.

Nu jau viņsaulē aizgājusī Tūve Jānsone ir pēckara modernisma zelta laiku nozīmīgākā māksliniece Somijā, kā arī pazīstamākā ilustratore visā pasaulē. Tūve Jānsone bijusi neatkarīga un patstāvīga sava ceļa gājēja, stūrgalvīgi radījusi mākslu pēc saviem noteikumiem, viņas meklējumi mākslā bijuši nenogurdinoši.

Mākslinieces darbi ar trollīšiem Muminiem savulaik izauga par veselu dzīves filozofiju, kas pievelk gan bērnus, gan pieaugušos. Viņa noteikti ir mīlētākā Somijas māksliniece.

Somijā trollīšu Muminu radītāju šogad atceras gan ar jaunu pastmarku, gan jubilejas monētas izlaišanu. Šī ir jau otrā Jānsonei un Muminiem veltītā īpašā monēta, un līdz šim tikai viens soms izpelnījies tādu uzmanību - tas bija prezidents Urho Kekonens.

Tūves Jānsones vārdā šogad tiks nosaukts parks Helsinkos, Katajanokas rajonā – vietā, kur Tūve dzīvoja ilgus gadus.

Trollīšu Muminu radītājas svētku gada lielākais sadarbības partneris ir ANO Bērnu fonds – labdarības organizācija "Unicef", kas rūpēsies, lai Tūves Jānsones autortiesību mantinieku fonda dāvinātie miljoni nokļūtu nabadzīgo valstu meiteņu skolās. Tur meitenes varēs mācīties lasītprasmi.

Tūve Jānsone politikā neiesaistījās, taču neslēpa savu interesi par politiskām tēmām un cilvēktiesībām.

Trollīši Mumini dzimuši Otrā pasaules kara laikā, tieši Ziemas kara laikā tika uzrakstīta pirmā Muminu piedzīvojumu grāmata.

Šogad tiek izrādītas vairākas jaunas dokumentālās filmas par Jānsoni. Savus arhīvus dāsni atvērusi Somijas valsts raidorganizācija. Radio regulāri atskaņo Tūves lasītus pašas darbus, top arī raidluga par Tūves Jānsones un viņas draugu bērnību. Daudzās bibliotēkās Zviedrijā un Somijā reizi nedēļā notiek Tūves Jānsones darbu lasījumi un sarunas par tiem.

Mazus un lielus skatītājus jau šoruden iepriecinās jauna garmetrāžas animācijas filma par trollīšu Muminu gaitām franču Rivjērā. Lielākie Eiropas grāmatu tirgi Frankfurtē, Gēteburgā un Helsinkos šogad koncentrēsies uz Tūves Jānsones daiļradi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti