Dienas ziņas

Pētniecībai iedvesmo kaķis

Dienas ziņas

Vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem būs atvieglojumi

Ilzeskalnā un Ogrē piemin fotomākslinieku J. Gleizdu

Godina fotogrāfu Jāni Gleizdu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai godinātu izcilā fotomākslinieka Jāņa Gleizda piemiņu, jau vairākus gadus viņa ģimene un fotogrāfu biedrības Latgalē, kā arī Ogrē rīko talkas un kopīgus atmiņu pasākumus, izceļot viņa ieguldījumu unikālu fotogrāfiju tapšanā un dalību izstādēs visā pasaulē, par ko saņemti vairāki simti apbalvojumu.

Pasaules atzinību guvušajam fotomāksliniekam Jānim Gleizdam piemiņas vieta izveidota Rēzeknes novada Ilzeskalna apkārtnē, vietā, kur aizvien redzami viņa dzimtās mājas pamati. Fotogrāfi no visas Latvijas šeit ik gadu maija vidū, kas ir izcilā fotogrāfa dzimšanas dienas laiks, tiekas talkā. Šogad gan, ievērojot piesardzības pasākumus, tā noritēja krietni mazākā pulkā.

Latgales fotogrāfu biedrības valdes loceklis Juris Laizāns teic: “Cilvēki redz, ka tāda piemiņas vieta ir, varbūt kāds apstājas un arī izlasa, kas uz pieminekļa rakstīts.” Dalīšanās atmiņās un ziedu nolikšana notiek arī Ogres kapsētā.

Jānis Gleizds kopš 1957. gada piedalījās aptuveni 800 izstādēs, saņēma arī Triju Zvaigžņu ordeni. Fotogrāfa dēls Ēvalds Gleizds atklāj, ka tēvs piedalījies izstādēs visos kontinentos, ieskaitot Antarktīdu.

Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs Igors Pličs atceras: “Viņš bija tas, kas sākumā savas idejas ar zīmuli uzzīmēja uz papīra. Tikai pēc tam viņš mēģināja to realizēt fotogrāfijā. Bieži vien septiņu dažādu pakāpju kadri bija no gaišā līdz tumšākajam un tad salika visus kopā un tad kopējot sanāca izohēlija.”

Lielāko apbrīnu domubiedru vidū raisīja tas, ka izohēlijas tehnika pērnā gadsimta vidū Eiropā bija maz izmantota, turklāt pēc nelaimes gadījuma 24 gadu vecumā Jānim Gleizdam amputēja abas plaukstas.

Tagad fotogrāfam top piemiņas istaba Preiļos, tāpat arī viņa ģimene un talanta cienītāji cer, ka izdosies gūt iedzīvotāju, pašvaldības un Kultūras ministrijas atbalstu, lai fotomākslinieka 100. jubileju pēc trīs gadiem varētu godināt pasākumos visas Latvijas mērogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti