Kultūras ziņas

Nacionālais teātris atklāj e-skatuvi "Baltais kubs"

Kultūras ziņas

Sākas Andreja Osokina minifestivāls

Gobelēni, aizsargmaskas un lelles

Gobelēni, aizsargmaskas un lelles – apmeklētājus gaida trīs jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No šodienas Siguldā un Rīgā interesentiem būs iespēja apmeklēt trīs jaunas un atšķirīgas izstādes. Kultūras centrā “Siguldas devons” atklāta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga lielformāta gobelēnu izstāde, Rīgā, galerijā “Istaba”, iekārtota latviešu mākslinieku kopizstāde “Aizsargmaskas”, bet Latvijas Leļļu teātris lielus un mazus aicina ienākt pagalmā un skatlogos apskatīt unikālu leļļu izstādi “Lelles aiz stikla”.

Pēc pāris mēnešu dīkstāves šodien apmeklētājiem durvis atkal vēra kultūras centrs “Siguldas devons” Un uzreiz ar jaunu izstādi. Zālē “Silva” iekārtota tekstilmākslinieka Egila Rozenberga gobelēnu izstāde “Transfigurācija”. Kā atzīst pats mākslinieks, izstāde veltīta atklāsmei, cik interesantā, mainīgā un dinamiskā laikā dzīvojam. Atsaucoties uz tradicionālo aušanas tehniku un klasisko sienas segas formātu, meistars pievērsies līdz šim neizmantotiem materiāliem un motīviem, darbos ieaužot kādreiz izmantotās filmu un skaņu lentas.

“Mākslinieks, gobelēnu meistars Egils Rozenbergs ir īpaši šai izstādei radījis divus darbus, kam iedvesmu ir guvis no Gūtmaņu alas senielejā uz alas redzētiem petroglifiem.

Ir radījis mākslas darbu, izmantojot to savu tehniku, savu materiālu, šīs īpašās filmu lentas kopā ar gobelēnu,” stāsta kultūras centra “Siguldas devons” direktore Jolanta Borīte.

Egila Rozenberga gobelēni “Siguldas devonā” būs skatāmi līdz 28. jūnijam.

Savukārt Rīgā, galerijā “Istaba”, no šodienas iespējams iepazīties ar latviešu mākslinieku fantāzijām par aizsargmaskām. Paust pārdomas par pandēmijas laikā piedzīvoto tematiskās un aktuālās izstādes rīkotāji uzrunāja dažādu paaudžu māksliniekus, kuri 15 gadu laikā galerijā “Istaba” piedzīvojuši personālizstādes.

“Ar šo man šis 2020. gada pavasaris asociēsies - bija ļoti auksti, bija jāvalkā maska. Savā ziņā tas nebija slikti, jo maska pasargāja no aukstuma, no vēja,” stāsta gleznotāja Anita Arbidāne.

“Ļoti daudz iespēju, un veselīga augsne modes aksesuāriem. Šķiet, būs tāds kā trends kādu brīdi, jo es pati pat domāju, ka varētu kādu vilnas uzpurnīti [likt]. Noteikti, ka tirgū parādīsies.”

Māksliniece Anna Heinrihsone atzīmē, ka modes vēsturē sastopami daudzi piemēri nepieciešamības precēm, kas pārtapušas par modes lietām.

Viņai piekrīt arī mākslinieks Egils Mednis. Viņš uzsver: “Jo tas ir tas, ko mākslinieki dara. Mums jau ir tas, kas mums ir apkārt. Un, ja mēs kaut ko no tā izceļam un sākam apdzīvot, tā ir radošā gara materializācija. Tas ir tas, kas mani interesē šeit kā uzdevumā. Tā ir mehāniska sistēma, kuras uzdevums ir simulēt to, ko dara mākslinieks.”

“Sākumā tas būs stilīgi, pēc tam sāks domāt, lai tas būtu ērti, jo sākumā viss ir neērti, bet stilīgi. Un tad, kad tas kļūs stilīgi un ērti, tad tas aizies kā tāda somiņa,” spriež Anna Heinrihsone.

Mākslinieku fantāzijas par aizsargmaskām galerijā “Istaba” būs skatāmas visu jūniju. Turpinot pastaigu pa Krišjāņa Barona ielu, lielos un mazos garāmgājējus savā pagalmā aicina Latvijas Leļļu teātris. Tur līdz jūlija vidum teātra nama logos būs aplūkojama leļļu muzeja ekspozīcija izstādē “Lelles aiz stikla”.

“Lelles jau ne tikai māk spēlēt teātri. Lelles māk darīt visu to, ko mēs mājās darījām šīs krīzes laikā,” skaidro Latvijas Leļļu teātra māksliniece scenogrāfe Anita Znutiņa-Šēve.

“Šeit jūs redzat lelles no tām izrādēm, kas savu skatuves mūžu jau ir nospēlējušas, kas ir bērnus priecējušas jau vairākās paaudzēs.”

Izstādes atklāšanas svētkos svētdien, 30. maijā, Leļļu teātra pagalmā dienas vidū būs dzirdams brīvdabas radio “Balkona balss”, kur dīdžeju lomās, atskaņojot dziesmas no zināmām leļļu teātra izrādēm, iejutīsies teātra aktieri. Laipni gaidīti gan lieli, gan mazi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti