Gliemežu parāde atgādinās par Laikmetīgās mākslas muzeja lēno tapšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gliemeži atgriežas! - ar šādu uzsaukumu nodibinājums "Mākslai vajag telpu" sestdien aicina uz gliemežu parādi Rīgā Strēlnieku laukumā, netālu no Rīgas Tehniskās universitātes ēkas. Šī akcija atgādinās par Laikmetīgās mākslas muzeja lēno tapšanas gaitu.

Gliemežu parādē piedalīsies 15 Latvijas mākslinieku apgleznotas gliemežu figūras, un tās būs apskatāmas līdz septembra beigām.

"Projektā piedalās mākslinieks Kristians Brekte, Elita Patmalniece, Kristīne Luīza Avotiņa, Reinis Pētersons, Dace Gaile, Zane Balode, Ilze Smildziņa un vēl daudzi brīnišķīgi mūsu mākslinieki. Kopā viņi ir 15, tātad 15 mākslinieki un 15 krāsaini gliemeži. Tieši Okupācijas muzeja pakājē, Strēlnieku laukumā, uz Rātlaukumu skatīsies, ar skatu uz Rīgas Tehniskās universitātes ēku. Vienīgā kopīgā tēma ir tas, ka gliemezis simbolizē [Laikmetīgās mākslas]  muzeja lēno tapšanas gaitu, lēnos procesus, kā tiek risināts jautājums par muzeja tapšanu, savukārt mākslinieki piesaistīti, jo viņi grib dot savu artavu. Šis ir miermīlīgs un ironisks veids norādīt uz to, ka Latvijas laikmetīgā māksla ir gatava dažādiem veidiem cīnīties par savu vietu," stāsta sabiedriskās iniciatīvas „Mākslai vajag telpu" valdes locekle Katrīna Leiškalne.

Gliemežu parādes norises vieta nav izvēlēta nejauši, jo par piemērotāko telpu Laikmetīgās mākslas muzeja specifikai pieredzējuši arhitekti un eksperti  atzinuši tagadējo Rīgas Tehniskās universitātes ēku Kaļķu ielā 1, kas pēc universitātes pārcelšanās uz jaunajām telpām Ķīpsalas kompleksā paliks tukša.

Ierēdņi gan norāda, ka šāds variants neļautu projektam piesaistīt Eiropas finansējumu. Viena no fonda “Mākslai vajag telpu” dibinātājām arhitekte Zaiga Gaile uzsver, laikmetīgās mākslas muzejs Daugavas labajā krastā un otrpus esošā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka veidotu sava veida asi starp literatūru un mākslu, kas labi iezīmētos pilsētas kompozīcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti