Dienas ziņas

Rallija "Liepāja" laikā nogāzies helikopters

Dienas ziņas

Atklāj māksliniekam Eduardam Vītolam veltītu izstādi

Gleznotāju apvienībai V.I.V.A. – 10 gadi

Gleznotāju apvienībai «V.I.V.A.» – 10 gadi!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latgalē ir kāda ļoti īpaša četru gleznotāju apvienība ar nosaukumu "V.I.V.A.". Nupat ar izstādi un savu gleznu kataloga atklāšanu šī apvienība svinēja desmit gadu jubileju. "V.I.V.A." zīmīga ar to, ka katra māksliniece pārstāv noteiktu Latgales reģionu.

Mākslinieču apvienība "V.I.V.A." savu desmitgades jubileju svin Līvānu mākslas un amatniecības centrā. Lai arī faktiski mākslinieces kopā strādā jau 12 gadus, līdz šim savienību kopā turējušas draudzības jūtas un ļoti nopietna attieksmes pret mākslu, taču šobrīd līdz ar izdoto katalogu, kura nosaukums ir “iemīlējušās Latgalē”, mākslinieces kļuvušas par Latgales vārda un Latgales ainavu nesējām pasaulē.

"Man tā liekas, ka tā bija Ilze, kas teica, meitenes, mums taču 10 gadi, vajadzētu kaut kā nosvinēt, un sākumā domājām, ka tos mēs varētu vienkārši svētkus uztaisīt, bet tad lūk nāca šī doma ar pievienoto vērtību, katalogs, un jā, tā tas notika un visus tos 10 gadus tā, ka nedomājot, ka tagad speciāli vajag būt ko[ā, bet tas tā notika ļoti, ļoti dabiski," stāsta mākslinieču apvienības "V.I.V.A." pārstāve Agra Ritiņa.

"Es domāju, ka tā ir draudzība, kas ir pamatu pamatā, tā ir patiesums, kas valda starp mums, un tāda nopietna attieksme pret darbu, un tieši gleznošanu, ko mēs kopīgi darām kopā," bilst mākslinieču apvienības "V.I.V.A." pārstāve Vija Stupāne

Ne tikai draudzība, bet arī spēja vienai otru papildināt un citādais pasaules redzējums veido mākslinieču savienības izstāžu unikalitāti – pat gleznojot vienu un to pašu, rezultāts vienmēr ir pārsteidzošs un katrai dažāds.

"Ja, piemēram, mēs sēžam kaut kur kopā un gleznojam ziedu vāzi, tas nozīmē, ka Ilze gleznos ainavu, Vija gleznos vāzi, kura ik pa brīdim nokritīs un atkal tiks piecelta, jo vējš arī ir ārā, es gleznošu pašas meitenes, kā viņas sēž, un kad saliek darbus kopā, nu, paskatīsimies, kā mums tie ziedi sanāca, tad sanāk tā smieklīgi, un tas laikam ir tas foršums," skaidro mākslinieču apvienības "V.I.V.A." pārstāve Vēsma Ušpele.

Latvijas mākslas kontekstā apvienība VIVA unikāla ar to, ka Latvijā nav neviena cita tik ilgas mākslinieku sadarbības piemēra. Pie tam pamatā tiek gleznotas ainavas, kas mūsdienās zaudē savu popularitāti. Svinībās runāts arī par Latgales mākslinieku atpazīstamību plašākā mērogā, kam pagaidām eksistē vairāki būtiski šķēršļi.

"Viņas jau ilgstoši kopj plenēra gleznošanas tradīciju un ainavas žanra izkopšanas tradīciju. Diemžēl modernās mākslas tā situācija ir tāda, ka ne vienmēr tam pievērš tādu īpašu uzmanību, vai diemžēl var teikt, ka šīs klasiskās tradīcijas, kas tika izkoptas vairāku gadsimtu garumā, tās nav tik aktuālas un svarīgas. Latgales mākslinieki Latvijas kontekstā nav pazīstami tāpēc, ka mums diemžēl arī mākslas dzīve ir ļoti centralizēta," - tā mākslas vēsturniece Evija Vasilevska.

"Tā ir tā lieta laikam, kas saista, kas patīk, kas ir vairāk par mums, jo tā ainava, kā teikt, viņa bija un būs, un tas, ka viņa tiek iemūžināta, teiksim, paliekoša, teiksim, paliek mākslas darbā, tad es domāju – kas gan var būt skaistāks par to," saka mākslinieču apvienības "V.I.V.A." pārstāve Ilze Griezāne.

Mākslinieces gleznās stāsta Latgales stāstu, kas aizrauj ar tik atšķirīgo kolorītu un skatupunktiem. Vērojot VIVAs dalībnieču entuziasmu un prieku, kas staro māksliniecēm kopā esot, šķiet, ka apvienība svinēs arī savu 20 un vēl daudzas nākamās jubilejas. Izstāde “Iemīlējušās Latgalē” Līvānu mākslas un amatniecības centrā būs skatāma līdz pat 9. novembrim.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti