Dienas ziņas

Izstāde "Ko vien vari, galvā dari"

Dienas ziņas

Reģionu slimnīcās arvien trūkst ārstu

Gleznotājam Osvaldam Zvejsalniekam - 70

Gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks svin 70.jubileju ar izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūžam jaunais Latgales iemūžinātājs un glezniecības etalons - tā nodēvēts profesors un gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks. Mākslinieks 21.martā svin savas dzīves 70.jubileju. Aktīvais sabiedriskais darbinieks un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors gleznošanai veltījis vairāk nekā 50 gadus un ir enerģijas pilns to turpināt. Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē atklāta vērienīga jubilāra gleznu izstāde - dāvana tuviem un tāliem viesiem.

Kolēģi un laikabiedri par Osvaldu Zvejsalnieku teic, ka viņš aizvien ir aktīvs, spēcīgs un savdabīgs latviešu glezniecības klasisko tradīciju turpinātājs un veidotājs, spilgtu un piesātinātu noskaņu radītājs. Bet pats jubilārs atzīst, ka 70 mūža gadi paskrējuši kā viens mirklis ar pindzeli rokās.

Es jau nebiju orientēts uz tik garu to mūžu, man bija tāda pārliecība, ka es esmu sprinteris, jo es vidusskolas gados 100m skrēju, es pa dzīvi arī tā dzīvoju kā sprinteris, bet nu izrādījās, ka gargabalnieks,” stāsta mākslinieks.

Gleznotājs ir dzimis 1944. gada 21. martā Varakļānos, beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) un kopš 1976. gada viņš ir LMS biedrs. No 1970. gada strādā Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā, šobrīd – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, LMA profesors. Osvalds Zvejsalnieks piedalījies dažādās mākslas izstādēs, sarīkojis ap 20 personālizstādēm, regulāri piedalās starptautiskajos plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

„Osvalds, es domāju, pirmkārt, darbīgs, otrkārt, noteikts, bet glezniecība viņu glābj no tik nopietnas dzīves, jo glezniecībā iezogas romantika, gan ekspresionisms, gan dullības zināmā mērā gleznotājs ir laimīgs cilvēks, jo viņš tajā savā gleznā var pazust un kādā mirklī būt ar sevi,” kolēģi raksturo Latvijas mākslas akadēmijas prorektors, profesors Kristaps Zariņš.

Zvejsalnieks glezniecību uzskata par emocionāli piesātinātu krāsu, uzskatot, ka šī emocionāli uzlādētā krāsa tad arī ir vienīgā labas glezniecības pazīme. Mākslinieka laika biedri un sekotāji atzīst, ka viņš ir glezniecības etalons.

Ja mēs ieskatāmies sižetā, tad mēs ieraugām, ka profesors Zvejsalnieks runā par Latgales dabas krāšņumu, jeb varētu teikt, pārfrāzēt tā, ka šis krāšņums ar saviem dievnamiem viņu iedvesmo un palīdz saredzēt to, ko citi neredz,” skaidro Zariņš.

Savukārt Zvejsalnieka audzēkne, gleznotāja Ilze Griezāne uzskata, ka viņas pasniedzējs joprojām ir jauns.

„Viņš ir jauns, viņš ir tik jauns, man liekas, un tie darbi paliek aizvien košāki, krāsaināki, jaunāki,” atklāj Griezāne. „Osvalds ir vislatgaliskākais gleznotājs, tāpēc, ka tieši viņa krāsas man asociējas ar Latgali, teiksim, tas zili zaļais, tas viss, tie sižeti, gan arī tās baltās baznīcas, gan šobrīd tā skatos, ka palikušas vēl košākas krāsainākas, bet, jāsaka, ka tieši tas ir tas Latgales kolorīts.”

Izcilais Latgales mākslinieks gleznojis ne tikai Latgales ainavas, bet arī iemūžinājis Lietuvu un Spāniju. Nākotnē Osvalds Zvejsalnieks plāno īstenot nepiepildīto sapni par gleznošanu Slovākijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti