Gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks: Izstāde ir kā mūziķim koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā īsi pirms svētkiem atklāta gleznotāja Osvalda Zvejsalnieka personālizstāde “Atmiņas par vasaru”. Mākslinieks pirms diviem gadiem svinēja savu 70 gadu jubileju, šobrīd turpina sniegt savu radošo ieguldījumu Latgales mākslas jomā. Nupat atklātajā izstādē apskatāma Osvalda Zvejsalnieka veikums aizvadītās vasaras garumā, piedaloties četros mākslas plenēros.

Latgales ainavas ar ezeriem, koka mājām un baznīcu baltajiem torņiem, kurus gleznās ieskauj māksliniekam Osvaldam Zvejsalniekam tik raksturīgās krāsas. Spilgtas, pamanāmas, emocionālas. Iezīmes, kuras mākslas cienītāji novērtē:

“Ļoti patīk viņa darbi, tādi spilgti, izteikti, patiesi.”

''Ekspresīvi, ar stiprumu, krāsu. Varbūt tad, kad es mācījos, likās pārāk ekspresīvi, bet faktiski viņa gleznas ir tās, kuras ar laiku novērtē un saskati aizvien vairāk un vairāk, vismaz manā gadījumā ir tā, ka aizvien vairāk patīk, jo gleznai jau nav jāatkārto kaut kas, viņai ir jānodod sajūtas. Es domāju, ka Osvalds ar savām to izdara.”

Izstādes apmeklēja Kristīna šobrīd vairs nedzīvo Latvijā, Osvalda Zvejsalnieka gleznas viņai ir spilgts atgādinājums par mājām:

“Tas ir mans viens no mīļākajiem Latvijas māksliniekiem, un sagadījās tā, ka es esmu Latvijā arī Ziemassvētkos un šī ir viena no fantastiskajām izdevībām izmantot šo iespēju. Kāpēc viens no mīļākajiem māksliniekiem? Tāpēc ka viens no svarīgākajiem motīviem viņa gleznās ir Latgale”.

Kristīna atzīst - Osvalda Zvejsalnieka gleznām raksturīgs ir savs rokraksts, kuru nevar nepamanīt:

“To var pamanīt, ka tas nāk no šejienes, no Osvalda, pirmkārt, krāsu izvēle, tonalitāte, viņa rokas triepiens.”

Šī ir viena no Osvalda Zvejsalnieka personālizstādēm, kas veltīta aizvadītajai vasarai, kas, kā atzīst pats mākslinieks, radošajai iedvesmai bijusi pateicīga:

“Tā bija silta vasara, bija skaista, bija četri plenēri, kaut kā tā viegli no rokas gāja, laba vasara bija. - Esat bijis Krāslavā? - Jā, Rēzeknē, pēc tam Varakļāni, Krāslava un tad pašās beigās Riebiņi.”

Taču šobrīd

ziemas laikā māksliniekam nav laika un vēlēšanās aktīvi gleznot. Arī iedvesma kaut kur kavējoties.

Osvalds Zvejsalnieks ir Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors. Ziemā vairāk jāvelta sevi darbam skolā:

“Kādreiz agrāk jau izskrēju ziemā arī, bet tagad auksti, negribas vairs. Diena arī īsa, uz darbu tāpat jāiet. Pa ziemu [negleznoju], nē”.

Osvalds Zvejsalnieks ir sarīkojis vairāk nekā 20 personālizstādes. Mākslinieks ar savu radošo veikumu ir pieradis dalīties. Un jo īpaši tagad, gadam noslēdzoties, ja ir ko rādīt, tas jādara:

“Tāda profesionālā atskaite kā mūziķim - kas viņš ir par vijolnieku vai pianistu, ja viņš nekoncertē, vajag šo koncertēšanu, un izstāde - tas ir tas koncerts. Es tā esmu pieradis; cik ilgi varēs, tā būs jāturpina.”

Šā brīža ziemas pelēcībā baudīt vasaras sajūtas spilgtās un košās, Osvaldam Zvejsalniekam raksturīgās krāsās, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā būs iespēja līdz 20.janvārim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti