Gleznotājs Jānis Andris Osis: Purvs mani uzmundrina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Galerijā „Daugava" trešdien atklāj gleznotāja, Mākslas akadēmijas profesora Jāņa Andra Oša personālizstādi „Tīreļi, purvi un dumbrāji". Jau izstādes nosaukums liecina, ka mākslinieks turpina savu pēdējos gados iemīļoto purva tematiku.

Ja daudzu priekšstatos purvi un dumbrāji vairāk saistās ar ko drūmu un biedējošu, tad Jānis Andris Osis savās gleznās atklāj šīs vides skaudro un noslēpumaino skaistumu.

„Kaut kā tā ir izveidojies, ka purvs mani uzmundrina. Tur ir sava burvība - tā noslēgtība no ārpasaules, no kņadas, tajā negaidītībā vai atšķirībā ir tas skaistums," - Jānis Andris Osis stāsta, kādēļ viņa interešu objekts mākslā nu jau ilgāku laiku turpina būt purvs. Caur viņa gleznām arī skatītājs uz purvu paraugās it kā ar citām acīm un atklāj, cik skaists tas var būt dažādos gadalaikos, savā faktūru, ūdens atspulgu un krāsu nianšu bagātībā. Tieši kādā pavasarī ieraudzītā pārsteidzošā krāsainība arī bijis pirmais impulss, lai gleznotājs pievērstos šai tematikai:

„Tas bija aprīļa beigās vai maija sākumā, un purvs tajā laikā bija tik sarkani oranžs, nu gluži vai tādas krāsās, kādas mēs iztēlojamies uz Marsa..."

Ja purva ūdeņi ierasti vairāk saistās ar nespodrām dūkstīm, lāmām un akačiem, tad Jānis Andris Osis savos darbos savukārt akcentē šo ūdeņu dziļos un spēcīgos atspīdumus, kas - izrādās - ir gluži objektīva parādība.

Gleznās var ievērot, ka mākslinieku ļoti saistījuši izteiksmīgie kontrasti, kas rodas, ūdens atspulgiem saspēlējoties ar purva raupjo un čagano zemes virsmas struktūru, ko veido sūnas, ķērpji, žagariņi un viss pārējais, kas sastopams neskartā vidē. Kādā citā gleznā mākslinieku savukārt iedvesmojušas purva noskaņas ziemā, kad ar sidrabainu sūnu apaugušie purva kociņi veido saspēli ar sarmu un sniegu, veidojot gluži vai mežģīņu rakstus - mākslinieks gleznai devis nosaukumu „Ziemas tīmeklis".

Savām gleznām noskaņas autors visvairāk guvis, apmeklējot Ķemeru lielo tīreli, Teiču un Cenas purvus, katram purvam esot sava atmosfēra un savs atšķirīgs skaistums:

„Ķemeru purvs nav tik skaists parastā izpratnē, bet ir skaists ar savu skaudrumu. Bet Cenas purvā - tur ir daudzas vietas par daudz smukas, daži ezeriņi ir pavisam „bilžaini", tur ir jāuzmanās, lai nepalieku par daudz salds," pats sevi brīdina mākslinieks.

Cik patiesi gleznieciskais un poētisks objekts ir purvs, to visā daudzveidībā savā personālizstādē atklāj Jānis Andris Osis. Izstādi atklāj šodien galerijā „Daugava", tā būs skatāma līdz 9. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti