Kultūras ziņas

Nacionālas nozīmes kultūras objektu atjaunošana turpinās

Kultūras ziņas

Lidijai Freimanei – 100

Signes Vanadziņas "Pelēkās vielas"

Gleznotājas Signes Vanadziņas eksperimenti ar pelniem – izstāde «Pelēkās vielas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja Latvijā ārkārtējās situācijas dēļ nebūtu slēgti visi muzeji un izstāžu zāles, šajās dienās Jūrmalas pilsētas muzejā atklātu gleznotājas Signes Vanadziņas jaunāko darbu izstādi “Pelēkās vielas”. Jaunajā gleznu ciklā māksliniece eksperimentē ar sev neierastu izteiksmes līdzekli – pelniem. Izstāde uz nenoteiktu laiku ir atcelta, tāpēc divu gadu laikā radītais gaida piemērotu brīdi mākslinieces darbnīcā.

Gleznotāja Signe Vanadziņa savā nelielajā darbnīcā Pārdaugavā cenšas izkārtot savus darbus improvizētā izstādē. Tomēr trūkst gan piemērotas vietas, gan apgaismojuma. Jaunajā gleznu ciklā “Pelēkās vielas”, kas tapis īpaši Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu zālei, māksliniece balansē starp sev raksturīgo krāsainību un pelnu pelēkumu.

Māksliniece skaidro: “Viens otru izceļ. Tas pelēkais blakus tam krāsainajam ir tāds, ka viņi viens ar otru spēlējas. Man liekas, ka ļoti smuki izskatās.”

Signe Vanadziņa, izstāde "Pelēkās vielas"
Signe Vanadziņa, izstāde "Pelēkās vielas"

Pelēkais esot daudznozīmīgs, uzsver Signe Vanadziņa: “Piemēram, smadzenes sauc par pelēkajām vielām. “Pelēkās vielas” - tāds it kā praktisks nosaukums, bet man liekas tāds ietilpīgs.”

Signe Vanadziņa pelnus dēvē par pelēko zeltu, kas, saskaroties ar citām krāsām, var atstarot gan nakti, gan rītausmu, gan saulrietu.

Māksliniece atzīst, ka vēlmi darbos izmantot pelnus, ko daudzi uztver kā sāpju un pārvērtību simbolu, radījušas nesen uzsāktās mākslas terapijas studijas un interese par mākslas ietekmi uz cilvēka garīgo veselību.

“Es priecājos, ka nāk pavasaris. Ka mēs esam kaut kādā ziņā pasargāti, ka šis [ārkārtas stāvoklis] negadījās novembrī. Tagad ir tā, kā ir. Vissliktākais ir neziņa par to, cik ilgi, vai būs tā izstāde vai nebūs. Bet tādā personīgajā dzīvē man nav nekas mainījies. Varu gan gleznot, gan mācīties. Nu, bibliotēka ir ciet,” šī brīža situāciju pasaulē komentē māksliniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti