Kultūras rondo

Festivālā "Laiks dejot" norisināsies Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platforma

Kultūras rondo

Venēcijas arhitektūras biennālē atklāts Latvijas paviljons

Gleznotāja Madara Neikena par savu iemīļoto žanru uzskata ainavu

Gleznotāja Madara Neikena savās ainavās rada tālienes un bezgalības sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Madaras Neikenas darbus visspilgtāk raksturo tālienes un bezgalības sajūta. Viņas lielformāta gleznas no 30. maija būs skatāmas galerijā "Daugava”. Izstādei māksliniece devusi nosaukumu "Būt”, un tajā redzamie darbi tapuši pēdējo divu gadu laikā.

“Galvenais kodols ir kalni un jūra. Jūra pierastāka tēma, kalni - kaut kas jauns,” ar topošās izstādes darbiem iepazīstināja Madara Neikena. “Pagājušā gadā pirmo reizi biju īstos kalnos, un iespaids uz mani ir milzīgs.”

Jaunā māksliniece Mākslas akadēmijā glezniecības studijas beigusi pirms trim gadiem. Aktīvi piedalās plenēros, dodas uz mākslinieku rezidencēm ārpus Latvijas. Pirmo plašāko personālizstādi sarīkojusi pirms diviem gadiem galerijā "Māksla XO”. Nupat plaša Madaras Neikenas personālizstāde "Tur un tepat” notikusi Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā. Pašlaik darbi atvesti uz Rīgu.

Neikenas lielformāta darbos redzami kalni, gleznoti eļļas tehnikā uz audekla. Atrodoties kalnos, Madara skicējusi, un pēc tam no mazāka formāta darbiem radītas gleznas.

“Proporcijas ir citādas, sīkumi paliek milzīgi,” komentēja Neikena un atklāj, kas uzrunājis viņu, pirmo reizi esot kalnos.

“Tas bija neparasts brīdis, bija salīdzinoši agrs rudens. Kalnos varēja redzēt, kā snieg, man tas bija neparasti. Gaiss atšķirīgs no tā, kāds ir pie mums. Visas maņas bija iesaistītas, līdzīgi, kā ir pie jūras, kad ir vējš un spēcīga saule. Fantastiski, ka reizē var būt visi laika apstākļi – lietus, sniegs, saule, migla,” atklāja Neikena.

Māksliniecei ir arī tuva Latvijas piejūras ainava, un tā atspoguļota dažādos gadalaikos. Māksliniece rādīja ainavu, kas gleznota Ventspils jūrmalā pagājušā pavasarī. Bijusi tālienes un bezgalības sajūta.

“Jūra tur ir ļoti plaša, arī Liepājā. Kurzemes jūra sajūtās ir visplašākā un pilna ar gaisu,” min Neikena. Arī strādājot pie jūras ainavām, māksliniece dabā veido skices, jo tām ir vieglāk sakoncentrēties, lielāka formāta darbiem vajag ilgāku laiku.

Neikena piedalījusies mākslinieku rezidencēs Parīzē un Ravennā Itālijā. Viņa norāda, ka "vides maiņa palīdz prātu atsvabināt no liekām domām, koncentrēties galvenajam, palīdz uztvert ko svaigu un arī izzināt sevi". Gleznotāja piedalās plenēros arī Latvijā, un piedāvājums rīkot izstādi Madonā tieši tā arī radies.

Izrādās, ka sākotnēji strādāt plenērā viņai nav paticis, iešana ar smago molbertu šķitusi apgrūtinoša. Taču pirmo reizi, esot Liepājas plenērā, iepaticies, un turpina, tagad plenēros dodas labprāt, un arī šajā vasarā jau ieplānoti plenēri pie jūras.

Madaras Neikenas izstāde "Būt” galerijā "Daugava” skatāma no 30.maija līdz 7. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti