Kultūras rondo

Nenorunātās tikšanās. Stāsta Bahara Nūrizade un Antons Vidokle

Kultūras rondo

Aelita Ramane stāsta Vladimira Goja pasaku "Alpu vijolītes sargātājs"

Gleznotāja Ilze Avotiņa iepazīstina ar izstādi “Vidusjūras krāsas”

Gleznotāja Ilze Avotiņa izstādē notver Vidusjūras noskaņu un krāsas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Vidusjūras krāsa ir sajūta, dvēseles stāvoklis, nonākot Vidusjūras tuvumā," atzīst māksliniece Ilze Avotiņa, raksturojot savu izstādi "Vidusjūras krāsa", kas aplūkojama galerijā "Daugava", Rīgā.

"Sajūtot tās klātbūtni, manī ielīst tāds vieglums," par Vidusjūras iespaidu savos darbos Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" turpina Ilze Avotiņa. Māksliniece bilst, ka viņu ļoti iespaidojis savulaik Barselonā pavadītais laiks, apmēram 8-9 mēneši.

"Tā tiešām ir īsta klātbūtne pie Vidusjūras. Pietiekami ilgs laiks, lai sajustu to kā savu vietu," vērtē Avotiņa.

Ilze Avotiņa. Cīnītājs
Ilze Avotiņa. Cīnītājs

Stāsts par dzīvi Barselonā saistās ar ģimeni. Mākslinieces meitai Kristīnei Luīzei Avotiņai bija mācības Barselonā, tā kā ģimene uztur ciešas saites, bijusi nepieciešamība dzīvot kopā, jo ģimenē nolēmuši, ka vecāki Rīgā vairāk laika un naudas veltīs saziņai, nekā tērēs, dzīvojot tur.

"Varēju paņemt savu nākamo projektu līdzi un gleznot Barselonā, tas bija skaists laiks. (..) Iespaids palicis uz mūžu," atzīst Ilze Avotiņa.

Izstādē "Vidusjūras krāsa" eksponēti pēdējo trīs gadu laikā gleznoti darbi, un tā veltīta mākslinieces vīra Jāņa Avotiņa dzimšanas dienai.

 "Vīrs man iemācīja šo vieglo, jauko Vidusjūras krāsu noskaņu. Viņš pēc profesijas ir konditors, un viņš savā laikā savas tortes uzgleznoja.

Tādas vairāk nav redzētas. Ir skaistas tortes, bet tādā krāsā ne. Tas bija sen, pirms es vēl šīs krāsas biju pieņēmusi," atklāj Avotiņa.

Skaistās konditora Jāņa Avotiņa tortes šobrīd top mājas vajadzībām.

"Vīrs ir mūs visas "pagatavojis", izveidojis par māksliniecēm," turpina Avotiņa. "Mēs satikāmies 1970. gadā, tieši kad beidzu vidusskolu, kopš tā laika esam kopā. (..) Viņš ir ļoti pacietīgi mūs izveidojis par gleznotājām, tāpēc izstāde viņam veltīta. Lai mākslas darbs taptu, ir vajadzīgi daudzi nosacījumi, un Jānis Avotiņš to veicis ļoti godprātīgi."

Ilze Avotiņa. Tirēnu jūras piekraste
Ilze Avotiņa. Tirēnu jūras piekraste

Izstādē līdzās jauniem darbiem aplūkojams arī 1981.gadā gleznotais "Smilšu pilis", kas liecina par Vidusjūras krāsas klātesamību mākslinieces daiļradē ilgākā laikā posmā.

"Deviņi darbi ir uz audekla, 11 – uz papīra, kas man nav raksturīgi. Tas ir jauninājums šajā izstādē. Tie tapuši plenērā divos gados Itālijā," bilst Avotiņa. Arī uz plenēru Itālijā māksliniece un viņas meita Kristīne Luīze devusies kopā ar "atbalstītāju grupu" – ģimeni.

Gleznotājas Ilzes Avotiņas izstāde “Vidusjūras krāsas” galerijā “Daugava” aplūkojama līdz 11. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti