Kultūras ziņas

"Carnival Youth" ieņem Botānisko dārzu

Kultūras ziņas

Restauratori dalās pieredzē un aicina uz izstādi

Gleznotāja Dajevska gleznas atgriežas Latvijā

Gleznotāja Ēvalda Dajevska gleznas atgriežas Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 28.maija Liepājas muzejā apskatāma Eiropā un ASV strādājušā gleznotāja un scenogrāfa  Ēvalda Dajevska (1914 - 1990) 100 gadu jubilejai veltīta izstāde.

Mākslinieka darbus un gleznošanas piederumus no ASV atvedis viņa dēls Pēteris Dajevskis, kurš izstādi veidojis kā tēva dzīvesstāstu retrospektīvā.

Izstāde vienlaikus ir pirmais notikums festivāla "Liepājas vasara" programmā, kurā, atšķirībā no citiem gadiem, būs ne tikai mūzika, bet arī izstādes un teātra izrādes.

No Lejaskurzemes nākušo gleznotāju Ēvaldu Dajevski pagājušā gadsimta 40.gados zināja kā Liepājas teātra mākslinieku, kura otai pieder arī vairākas Liepājas pilsētas ainavas. Sākoties karam, mākslinieks nokļuva Vācijā, kur aktīvi iesaistījās bēgļu teātra izrāžu veidošanā, bet 50.gadu sākumā Dajevskis kopā ar ģimeni ieradās Amerikā, kur vēlējās strādāt šajā pašā lauciņā.

"Ko tas prasīja - pārslēgties no Eiropas teātra uz Brodveju, kur viss savādāk? Tēvam bija jāpārslēdzas, un viņš to veiksmīgi izdarīja," saka mākslinieka dēls Pēteris Dajevskis.

Mākslinieka dēls uzsver, ka tēvam arī svešumā bijis būtiski saglabāt latvisko. Tā, piemēram, Amerikā strādājot par filmas "Ansītis un Grietiņa" galveno mākslinieku, Dajevskis iedvesmojies no atmiņām par Lejaskurzemes lauku viensētām.

Izstāde ievada arī festivālu "Liepājas vasara", kas šogad priecēs ne tikai ar Liepājas Simfoniskā orķestra mūziku, bet arī Liepājas teātra izrādēm, izstādēm un citām kultūras aktivitātēm. Festivāla galvenais mērķis - iepazīstināt ar Liepājā topošo koncertzāli "Lielais Dzintars". Festivāla "Liepājas vasara" rīkotāji cer, ka tas šovasar uz pilsētu, kurā piedzimst vējš, atvilinās lielu skaitu saturiskas un nopietnas kultūras cienītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti