Kultūras ziņas

Zināma Cēsu Mākslas festivāla programma

Kultūras ziņas

Paralēlais kosmoss izrādē "#DiToo"

Tekstilmākslas instalācija "Saulainā bērnība"

Ģimenē bērnam jājūtas pasargātam – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma instalācija «Saulainā bērnība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz pat augusta beigām Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma tekstilmākslinieces Tatjanas Nežbertes laikmetīgā instalācija “Saulainā bērnība”. Trīsdimensionālais darbs ir mākslinieces personīgi emocionāls vēstījums par vardarbību ģimenē pret bērniem.

Intravenozās infūzijas sistēmas caurules apvienojumā ar tērauda stieplēm veido cilvēka karkasu. Mākslas darbu papildina četri anonīmi atmiņu stāsti par bērnībā piedzīvoto vardarbību ģimenē. Spoguļi kalpo kā mūsu iekšējo emociju atspulgs.

“Intravenozās sistēmas ir mūsu iekšējā būtība. Tā ir kā ģenētiskā ķēde, ko mēs pārmantojam no saviem vecākiem, savas dzimtas, uzsūcam no apkārtējās sabiedrības un nesam sevī. Ne vienmēr tas ir kaut kas pozitīvs un gaišs. Ļoti bieži tās ir tumšas lietas, ko mēs uz āru ikdienā nevienam nepaužam,” skaidro māksliniece Tatjana Nežberte.

Tatjana Nežberte. Tekstilmākslas instalācija “Saulainā bērnība”. 2020.
Tatjana Nežberte. Tekstilmākslas instalācija “Saulainā bērnība”. 2020.

Instalācija izvietota melnā kubā, kurā vienlaicīgi ļauts uzturēties diviem cilvēkiem. Šādi skatītājs mākslu var baudīt personiskāk, iedziļināties un nesteidzīgi padomāt.

“Šajā piespiedu izolācijas laikā - vai mēs šo laiku izmantojam pozitīvi, savai pašatklāsmei, tālākai attīstībai vai mēs kondensējam negatīvas emocijas un ciešam? Nevajag ciest! Vajag izmantot un paskatīties uz dažādām mūsu ikdienas rutīnas lietām, uz ikdienas steigu attālināti,” spriež Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Vardarbība ģimenē īpaši saasinājusies pandēmijas izraisītās sociālās izolēšanās laikā. Ar šo izstādi māksliniece vēlas pevērst uzmanību tam, ka tieši ģimene ir tā vieta, kur bērnam jājūtas mīlētam un pasargātam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti