Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pasaulē atzīmē Starptautisko klavieru dienu

Gatim Šļūkam iznāk jauna karikatūru grāmata - "Karikatūras 3"

Gatim Šļūkam iznāk jauna karikatūru grāmata – «Karikatūras 3»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Karikatūras, kurās ar humoru tiek atspoguļoti ikdienas notikumi un sadzīve, kā arī politiskas, sabiedriski sensitīvas un citādi nozīmīgas aktualitātes, – visplašāko tēmu loku var ieraudzīt karikatūrista Gata Šļūkas asprātīgajos darbos. Šonedēļ interesentu rokās nonāk viņa jaunākā grāmata, kurā apkopots pēdējo gadu veikums.

Ironisks skats uz dzīvi un ainiņas, kas trāpīgi raksturo sabiedrību mums apkārt, tā var sacīt par Gata Šļūkas karikatūrām, kuras, turklāt mēdz būt aktuālas arī ilgākā laika posmā, jo tās gluži vienkārši – nenoveco. Visas šīs idejas māksliniekam rodoties jau darba procesā, jo – tieši tā – karikatūru veidošana, tas ir nopietns darbs.

"Pārsvarā nevar tā sēdēt un gaidīt iedvesmu. Tomēr ir jāsēž un jādomā, un jārada tās karikatūras," par savu darba procesu stāsta Šļūka. "Bet uz to var paskatīties kaut kā savādāk [..] gluži ātrums arī nav tas noteicošais faktors. Tas varētu līdzīgi kā ar ziņām – viens ir uzrakstīt ziņu, kad kaut kas ir noticis, bet cits ir to lietu analizēt vai aprakstīt dziļāk. Līdzīgi varētu būt ar karikatūrām."

Radot karikatūras, arī jārēķinās, ka nekad nevar zināt, kāda būs sabiedrības attieksme pret katru no darbiem.

"Tāds risks jau vienmēr laikam pastāv," atzīst Šļūka. "Ir visādi gadījumi bijuši karikatūru vēsturē, ka – jā, kaut ko pārprot vai kaut ko uztver ne tā. Nu teiksim, zīmējot tādas politiskās tēmas, vienkārši vairāk jāpiedomā pie tā, vai to karikatūru nevarētu saprast arī pretējā veidā, nekā es to esmu domājis."

"Bet arī noteikti atgriezeniskā saite ir tādā veidā, ka es redzu, – cilvēki ar to dalās sociālajos tīklos, un arī tāpat tās karikatūras tiek pārpublicētas daudzos ārzemju izdevumos," turpina karikatūrists. "Tas, ka arī cilvēki varbūt grib kaut ko, kaut kā paust savu viedokli, bet varbūt viņiem negribas rakstīt garus tekstus vai ko. Un tad viņi redz, ka karikatūrā ir attēlots tas, ko viņi domā. Un tad viņi ar to dalās."

Jaunajā grāmatā apkopoti gan darbi par absurdām situācijām, kas raisījušas rezonansi cilvēkos, gan dažādām aktuālām problēmām. Tomēr viens patlaban māksliniekam ļoti nozīmīgs temats šajā izdevumā vēl nebūs iekļauts. Pēdējās nedēļās mākslinieka darbus caurstrāvo patlaban aktuālā Krievijas karadarbība Ukrainā.

"Tas pauž varbūt ne tikai manu nostāju šajā jautājumā, bet daudzu Latvijas cilvēku nostāju šajā jautājumā," stāsta Šļūka. "Un arī tāpat cilvēki, it sevišķi Ukrainā, viņi noteikti arī grib redzēt, ka tēma tiek aktualizēta. Ka mēs šobrīd varbūt nezīmējam tik daudz par bērzu sulām vai kūlas dedzināšanu, bet to, kas ir aktuāls. Es domāju, ka arī viņi grib redzēt, ka tas satrauc pasauli."

Mākslinieks atzīmē, ka, radot karikatūras, tās veido no sava – latvieša, eiropieša skatupunkta, bet vēlāk bieži vien tās sāk dzīvot savu dzīvi un apceļo pasauli, pateicoties mūsdienu globalizācijas, interneta laikmetam. Arī cilvēki citā pasaules malā sajūt saikni ar attēlotajām tēmām un situācijām. Tādos brīžos karikatūrists jūt gandarījumu par paveikto un šķiet, ka karikatūras tomēr var nedaudz mainīt pasauli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti