Gatavojas festivālam «Survival Kit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, mākslas festivāls „Survival Kit” piedāvās modelēt nākotnes pilsētu un meklēs tajā izdzīvošanas stratēģijas. Tomēr pirms tam vēl šogad māksliniekiem un radošajām personībām jārada darbi festivālam par okupācijas tēmu. Ar katru gadu pieaugot „Survival Kit” apmeklētāju skaitam, izpleties arī pats projekts, un šogad to īstenos arī Zviedrijas pilsēta Ūmeo.

Sieviete, kuras tērps viscaur šūts no rāvējslēdzējiem, betonā izmērcēta un izkarināta veļa, vai arī latviešu teksti uz paplātes, zaļi augi, zīmējumi, grafikas, video, fotogrāfijas, mūzika un skaņa: festivāls „Survival Kit” radās pirms pieciem gadiem meklējot izdzīvošanas stratēģijas tieši ekonomiskās krīzes laikā.

Performancē, kas veltīta Hardijam Lediņam, mūziķi Andris Indāns, Stropu Jurka, Normunds Griestiņš un citi rada sajūtu, ka performance notiek, klātesot pašam meistaram, jo Hārdija Lediņa tēls dzīvi piedalās notiekošajā uz sienas projicētajā video. Pagājušā gadā ar nosaukumu „downshifting” , ko varētu tulkot kā lēno dzīves veidu, pasākumā piedalījās ne tikai mākslinieki, arī žurnālisti, mūzķi, režisori. Arī mākslas vēsturniece Iliāna Veinberga, viņa skaidro, ka viens no iemesliem, lai piedalītos, ir tas, ka apjomīgais mākslas pasākums notiek ārpus galerijām, muzejiem un izstāžu zālēm. Arī nelielā projekta izkārtojums kādā Tabakas nama istabā, bija balstīts tekstā, kas audzinot skatītāju lika viņam lasīt. Iliāna Veinberga uzskata - izdzīvošanas stratēģijas šeit var iegūt: „Gan sākot no ļoti praktiskām lietām – kā audzēt dārzeņus uz lodžijas un tamlīdzīgi, gan līdz vispārējām un abstraktām lietām, kas vairāk liek kritiski paskatīties uz savu apkārtni un padomāt, vai tā realitāte, kurā mēs dzīvojam, ir forša un tiešam reāla, vai kaut kāda ilūzija un fantāzija, kurā mēs vēlamies dzīvot.”

Solvita Krese no Laikmetīgās mākslas centra veido projektu jau piekto reizi un skaidro, ka pēc sestās reizes, kas notiks 2014. gadā, tas pilnībā mainīsies. Tomēr pagaidām ar katru gadu pieaug gan apmeklētāju, gan arī dalībnieku skaits. Tagad, gaidot pieteikumus rudens projektam, liela interese vērojama no ārvalstniekiem. Festivāla atpazīstamība arī ar katru gadu pieaug, šogad „Survival Kit” piedāvās okupēt it visu zem nosaukuma „occupy everything”.

„Tā, protams, ir atsauce uz masveida aktivitātēm, kas aizsākās gan ar Arābu pavasari, gan ar akcijā, Ņujorkā, Grieķijā, Spānijā, kas pāraug tādā masu kustībā – cilvēki īsti nav apmierināti ar pasauli, kādā viņi dzīvo pašreiz, un viņu meklē kaut kādu jaunu ceļu. Bet īsti nav skaidrs, vai ir vēlme mainīt patreizējo sistēmu vai būvēt kaut ko jaunu. Un savā ziņā festivāls aicina kritiski paskatīties uz šīm aktivitātēm, vai tur ir piedāvājums jaunajai pasaulei un programmai.”

Arī „Rīga 2014” sadarbības pilsēta Zviedrijā Ūmeo gatavojas „Survival Kit” mākslas festivālam, kas notiks gan šogad, gan nākamgad. Kur šogad notiks festivāls vēl nav zināms, iepriekš izmantotajā Tabakas fabrikā festivāla laikā notiks remontdarbi Jaunajam Rīgas teātrim. Iepriekš festivāls notika dažādās Rīgas vietās: tukšajos veikalos, mākslinieku darbnīcās, radošajos kvartālos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti