Kultūras ziņas

"Mikrofona aptaujas" 50. jubilejas koncerts uzjundī atmiņas

Kultūras ziņas

Ļaujoties arktiskās ainavas varenībai

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu skates

Gatavi eksperimentēt un uzdrīkstēties: Trīs izstādēs aplūkojami Mākslas akadēmijas studentu darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) sākušās ikgadējās mācību skates, kuras var apmeklēt ikviens interesents, turklāt bez maksas. Viņi ir “jauni un svaigi” un plašākai publikai vēl nezināmi. Tieši tas padara viņu mākslas ceļu aizraujošu un atklājumiem pārpilnu. Jo studiju laiks ļauj eksperimentēt, uzdrīkstēties un arīdzan kļūdīties. Glezniecības katedra aicina turpat akadēmijas telpās iepazīties ar septiņdesmit studentu darbiem.

“Mākslinieka spēks ir viņa individuālais redzējums, bet tam jābūt pietiekami spēcīgam, lai skatītājs saprastu viņa individuālo redzējumu. Un šogad glezniecības skatēs, jau sākot ar pirmo kursu, katram ir bokss jeb izstāžu mini telpa, kur katrs akcentē to, kas viņam liekas tas, ko viņš ir atradis, lai virzītos tālāk savā radošajā izteiksmē,” stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, gleznotājs Kristaps Zariņš. 

Savukārt Glezniecības katedras vadītājs Andris Eglītis uzsver: “Pirmajos kursos vairāk uzsvars ir uz prasmju apgūšanu – kā dabas studijas, figūru gleznojumi. Paralēli tie uzdevumi mudina domāt par iespējām, ko var pateikt un kā var pateikt caur attēlu. Apzināties to, ka vizuālā domāšana ir kaut kas cits, atšķiras no domāšanas vārdos, domāt par šīm  valodas, vizuālās un verbālās valodas, attiecībām.”

Kristaps Zariņš uzsver, ka galamērķis ir diplomandu skate, kas notiks ārpus akadēmijas par godu Mākslas akadēmijas simtgadei. 

Jaunie grafiķi demonstrējas gan Mākslas akadēmijas augšstāvā, gan  atsevišķā ēkā – Tallinas ielas kvartālā mājvietu radusi neparasta un oriģināla studentu darbu izstāde “Māja”. Pusgada garumā Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras Ilustrācijas kursa studenti pētīja pašu izvēlētas mājas Rīgā, savus novērojumus pārvēršot ne tikai ilustrācijās, bet trīsdimensionālos – saklausāmos, kustīgos un aptaustāmos objektos.

“Ļoti svarīgi, lai Mākslas akadēmijā kā mācību procesa sastāvdaļa ir reālas izstādes, lai studentiem rodas izstāžu pieredze. Jo pretējā gadījumā mēs nonākam situācijā, kad students beidz Mākslas akadēmiju un viņam pirmā izstāde ir jāveido vienam pašam, tāpēc daudz labāk ir, ja tas notiek kopā ar pasniedzēju. Tas ir svarīgākais iemesls, ka tu vari kopā ar saviem kolēģiem izveidot izstādi, kas to padara krāsaināku, un tava atbildība, protams, ir mazliet mazāka. Un, otrkārt, tev pasniedzējs var palīdzēt izveidot kaut kādu ļoti skaistu darbu, ar kuru tu vari lepoties,” uzskata LMA Grafikas katedras pasniedzēja, grāmatu ilustratore un scenogrāfe Rūta Briede. 

Savukārt uz galeriju “Istaba” tiek vesti keramikas darbi. Izstādes grūti izrunājamais nosaukums “AIOIA” ir autoru vārdu pirmo burtu abreviatūra. No katra pa vienam burtam un vienai cilvēku maņas interpretācijai keramikas materiālos.

“Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas maģistrantūras 1. kursa studenti ir izvēlējušies tēmu “AIOIA” – izstādes nosaukums, kur katrs mākslinieks ir pētījis niansēto saskari ar ārpasauli caur piecām cilvēkam piemītošām maņām,” skaidro LMA maģistrantūras 1. kursa studente, keramiķe Ieva Jurka. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti