Kultūras ziņas

Čulpanas Hamatovas radošais vakars

Kultūras ziņas

"Harpa" – islandiešu radošuma simbols

Kad lelle iedvesmo radīt rotas

Galerijā «Putti» skatāma Valda Brožes personālizstāde «Baltais pauris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iespējams, Valdis Brože ir Latvijā vienīgais rotu mākslinieks, kurš ieguvis nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu nominācijā "Labākais animācijas filmas mākslinieks". Darbs pie režisora Ivo Brieža filmas "Baltais pauris" iedvesmojis Valdi Broži savas idejas materializēt rotās un personālizstādē "Baltais pauris", kas skatāma galerijā "Putti" Rīgā.

"Baltais pauris" ir tēls no Valda Brožes kopdarba ar režisoru Ivo Briedi - šī gada sākumā tapušās animācijas filmiņas "Laiks iet", par kuru Valdis Brože kopā ar igauņu mākslinieci Anu-Lauru Tuttelbergu ieguvis "Lielā Kristapa" balvu nominācijā "Labākais animācijas filmas mākslinieks".

Filmas tēma ir laiks, kuru nevar apturēt, bet kurš aptur mūs. Filmas galveno tēlu - veco vīru - ir radījis Valdis Brože tikai sev raksturīgā rotu dizaina stilistikā, izmantojot sudrabu un mamuta ilkni, tēlam piešķirot zelta zobu un kristāla acis. Laiks iet, un vecais vīrs ir nolēmis pamest savu istabu. Taču ir kāds, kas neļauj pamest šo telpu, kura ir pilna ar atmiņām.

"Pateicoties Ivo Briedim un idejai par multfilmu, realizējās šis vīriņš, pēc tam tās atkal attīstījās rotu sērijās, kas ir jau pašas kā multenes. Pārējām, kur ir kustība, kas mani pašu interesē darbos, ir attīstība tālāk," saka Valdis Brože.

Rotu komplektos izmantota māksliniekam raksturīgā emaljas tehnika ar zelta akcentu. Neparastā interpretācijā veidoti tradicionālie latviešu Nameja gredzeni. "Vienmēr gribējās uztaisīt kaut ko no senajām rotām, bet kaut kādas variācijas. Sanāca veiksmīgi - kā pēc saknēm izskatās," pauž Valdis Brože. Mākslinieks rotaļājas ar virsmām, tik plānām kā papīrs, kas savienotas ar smalkām eņģēm, rada kinētiska dzīvīguma iespaidu. Izstādē kā grāmatā var skatīt simbolus un lasīt stāstus.

Latvijas laikmetīgo rotu mākslinieka Valda Brožes personālizstāde "Baltais pauris" galerijā "Putti" skatāma no 6. līdz 24.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti