Kultūras ziņas

Psihodrāma vīriešiem par "gruzonu"

Kultūras ziņas

Aizejošā laika izzušana fotogrāfijās

Elitas Patmalnieces "Levitācija"

Galerijā «Putti» Elitai Patmalniecei pirmā interaktīvā izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saviem sapņiem jāļauj brīvi lidot, neieslogot tos prāta radītā krātiņā - tā uzskata māksliniece Elita Patmalniece, kura ceturtdien, 3.martā, galerijā "Putti" atklāj savu pirmo interaktīvo izstādi "Levitācija". Izkrāsojot vienu galerijas sienu, savu roku tai varēs pielikt ikviens izstādes apmeklētājs.

Elitas Patmalnieces izstāde veidota kā savdabīga mandala, kurā attēlota brīva sieviete, kura lido virs 21.gadsimta metropoles un kura ir pacēlusies pāri ikdienībai un dzīves stila kultūras atribūtikai. "Tāpat kā cilvēkam iedod vārdu, tāpat arī izstādei iedod nosaukumu, un tad viņa dzīvo savu dzīvi. Tas piedod tādu enerģiju," saka Elita Patmalniece.

Izstādē apskatāmi visdažādākie sadzīves priekšmeti, kam savu krāsu un raksturu radījusi Elita Patmalniece. Māksliniece vienmēr uzsvērusi, ka savus darbus rada kā modes un zīmējumu māksliniece.

"Tas ir gabaliņš no manis. To var izmantot gan kā lakatu, gan karogu. Man šausmīgi patīk ananasi. Tie, protams, bija ļoti skaisti balti, bet tad es gāju uz darbnīcu un apgleznoju, arī apdedzināju, un tagad tā krāsa neies nost - pa īstam. Tie ir apzīmēti arī ar zeltu," stāsta Elita Patmalniece.

Izstādes uzmanības centrā ir Elitas Patmalnieces sapņu un ideju musturiem apzīmēta siena, kurai krāsas un noskaņu piešķirt varēs ikviens  apmeklētājs.

"Tas ir kā iedvesma. Varbūt, ja kāds nezina, kā krāsot, viņš var apskatīties. Bet es domāju, ka visi krāsos, kā ienāks šeit, viņi sajutīs, jo tas ir pavisam liels un pavisam kas cits. Tad, kad šī siena būs gatava, mēs to nofotografēsim, un tad arī būs vai nu audums, vai pāries dažādās lietās," stāsta māksliniecei.

Līdzās Elitas Patmalnieces tik raksturīgajām košajām audumu apdrukām, zīmējumiem un apgleznotiem traukiem māksliniece nav aizmirsusi arī par gleznošanu: "Es izveidoju šo darbu, kas saucas "Pļava". Tas ir atšķirīgs no tā, kas man ir bijis. Bet kaut kas jāmeklē."

"Levitācija" tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "vieglums". Ar to apzīmē parādību, kad cilvēks vai priekšmets bez acīmredzama atbalsta lidinās telpā. Elitas Patmalnieces būtnes, idejas un priekšmeti galerijā "Putti" lidināsies līdz marta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti