Kultūras ziņas

Lauku sētas istaba kā veltījums Emīlam Melderim

Kultūras ziņas

Vojceha Veisa jaunības gadu gleznas un grafikas

Kad Marko Meetamms satiek Helēnu Heinrihsoni

Galerijā «Māksla XO» skatāma izstāde «Kā Marko Meetamms satika Helēnu Heinrihsoni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kad pēc teju 20 gadu neredzēšanās divas radošas personības satiekas, prieks par to pārtop kopizstādē. Runa ir par mūsu gleznotāju Helēnu Heinrihsoni un skandalozo igauņu mākslinieku Marko Meetammu, kuri galerijā “Māksla XO” iekārtojuši izstādi “Kā Marko Meetamms satika Helēnu Heinrihsoni”. Kā mākslinieki atzina, izstāde ir par vēlmi “savienot nesavienojamo”.

Pirms gada nejauši satiekoties mākslas mesā Viļņā, gleznotāja Helēna Heinrihsone un igauņu mākslinieks Marko Meetamms nonāca pie atziņas, ka kopš pēdējās tikšanās pirms 20 gadiem abi gana daudz uzgleznojuši un sasnieguši, lai ļautos iedvesmai radīt jaunus darbus kopizstādei.

Helēna Heinrihsone savā izstādes daļā dalās ar nenopietnām pārdomām par cilvēku attīstību un draudzību ar igauņiem. Darbi uz audekla gleznoti akvareļa tehnikā, ko māksliniece apzīmē kā “trenēšanos pazemībā”.

"Es tā iedomājos, ka Igaunija ir purvaina, un tad tur ceļas no purviem igauņi un attīstās. Latvieši kā zaglīgā tauta, kas kokos dzīvo. Tad tie ir latvieši. Un tad es zināju, ka Marko ir ļoti asprātīgs, un es arī gribēju mazliet par viņu pasmieties. Tāpēc man ir tādi darbi, kur Marko baidās no galvaskausa," stāsta Helēna Heinrihsone.

Savukārt Marko Meetamma sieviešu plikņi tapuši pēc kādas ciemošanās Helēnas Heinrihsones darbnīcā, kur mākslinieka rokās nonāca grāmata “1000 akti. Ūves Sīda kolekcija”. Marko Meetamma darbi Igaunijas feminisma piekritēju vidū jau raisījuši asas diskusijas par seksisma popularizēšanu.

Marko Meetamma darbs izstādē "Kā Marko Meetamms satika Helēnu Heinrihsoni"
Marko Meetamma darbs izstādē "Kā Marko Meetamms satika Helēnu Heinrihsoni"

"Mūsdienās, kas, manuprāt, ir diezgan īpatnējs laikmets, daudz runā par sieviešu tiesībām, ka pret viņām slikti izturas, ka viņas izmanto, arī seksuāli, turklāt šīs apsūdzības lielākoties vērtas pret pretējo dzimumu, proti, vīriešiem. Es kā šīs pretējās puses, kā vīriešu dzimtes pārstāvis izjūtu nepieciešamību runāt par šiem jautājumiem," saka Meetamms.

"Iespējams, es pārkāpju sarkano līniju, jo mani darbi nav estētiski glaimojoši sievietēm, kāds teiktu, ka tie nav normāli, taču tas mani neuztrauc, jo es nepiedāvāju risinājumu, tikai vēlos, lai cilvēki pievērš uzmanību un aizdomājas par šiem jautājumiem," norāda mākslinieks.

Helēnas Heinrihsones un Marko Meetamma radošo satikšanos galerijā “Māksla XO” varēs aplūkot līdz oktobra sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti