«Galerijā M māksla» būs skatāma Mētras Štelmaheres pirmā personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 29. augusta līdz 25. septembrim “Galerijā M māksla” būs apskatāma mākslinieces Mētras Štelmaheres pirmā personālizstāde ar nosaukumu “Novembris”.

Izstāde “Novembris” ir mākslinieces Mētras Štelmaheres pirmā gleznu personālizstāde. Tā ir retrospektīvs ieskats mākslinieces iepriekšējā gada laikā tapušajos darbos – lielformāta gleznās, kurās attēlotas brīžiem nosacītas, abstraktas un vienlaikus reālistiskas ainavas.

Izstādes pamat motīvs ir novembris; tas ir metatēls, kas asociējams ar hronoloģisku, pasīvu un eksistenciālām nozīmēm nospriegotu dabas atmosfēru. Novembra ainavu intonē specifisku dabas tēlu, krāsu un skaņu kopums. Gandrīz sasalušu ūdeņu lāmas sajaucas ar iebrauktu zemes ceļu grambām, kuri ir vienvirzīgi. Zemās debesis ir iekarinājušās miklajos un kailajos zaros, kuru fiziskā izcelsme kļuvusi nenosakāma. Nokritušās, netīrās lapu kaudzes stāv neskartas un pamazām pūšas. Ainava, kurā pārklājas nedzīvās lapas un krāsu laukumi, veidojot slāņus un aizsedzot kaut ko raupju, nenovēršamu un biedējošu, ir kļuvusi krēslojoši pelēka, šķietama un gandrīz akla. Viss ir stāvošs, pacietīgs un itin kā veidots atstāstījuma izteiksmē. Novembrī viss ir noticis un ieguvis vairs tikai nosacītas aprises, kuras gluži tāpat kā kādā Jura Kronberga dzejolī par šo gada laiku “beidzas turpat, kur sākās”.

Mētra Štelmahere. Tagad
Mētra Štelmahere. Tagad

Mētras Štelmaheres ainava kā mākslas instruments un metafizisks tēls sniedz iespēju saskatīt paralēles ar cilvēku kā garīgu telpu, kas pakļauta noteiktām, fatālām un ilgstošām emocionālu un intelektuālu stāvokļu modulācijām. Novembra ainavu ritms un dabas tēlu artikulācija faktiski ir cilvēka personifikācija. Ainaviskā šķietamība, vienlaikus tās lokālais raksturs un kalendārā konkrētība rada nedaudz hermētisku iespaidu, kam, kā atzīst māksliniece, ir būtiska funkcija.

Mētra Štelmahere (dz. 1990. g.) 2010. gadā absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Aktīvi piedalās izstādēs, strādā Jēkabpils mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā.

Publikai, Mētras Štelmaheres personālizstāde “Novembris” būs apskatāma laikā no 29. augusta līdz 25. septembrim „Galerijā M māksla”, Modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” pirmajā stāvā.

Mētra Štelmahere. Mežs
Mētra Štelmahere. Mežs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti