Kultūras ziņas

"Hekabes jautājums" – dokumentāla filma par līdzjūtību

Kultūras ziņas

Mūžībā devies kinorežisors Rolands Kalniņš

Reiņa Lismaņa foto gleznas

Galerijā «Look!» skatāmas Reiņa Lismaņa foto gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sakārtojums, kārtība, vienošanās – tās ir tikai dažas nozīmes angļu vārda "arrangements" tulkojumam. Lielbritānijā mītošais latviešu fotogrāfs Reinis Lismanis šajā vārdā nosauc savu izstādi, kas Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros šobrīd skatāma galerijā "Look!". Tie ir gleznieciski darbi, kas tapuši, izmantojot fotopapīru un printeru tinti.

Lielbritānijā mītošā latviešu fotogrāfa Reiņa Lismaņa darbus sākotnēji būtu grūti nosaukt par fotogrāfijām. Tās ir foto-gleznas, kas šeit, galerijā "Look!", ir eksponētas ar anglisku nosaukumu "Arrangements".

Izstādes kuratore Evita Goze skaidro: "Vārdam "arrangements" var būt dažādi tulkojumi. Tas var nozīmēt gan kaut kādu sarunātu darbību, norunu, gan arī dažādu lietu sakārtojumu, gan arī aranžējumu mūzikā, kur tiek veidota jauna partitūra jaunam spēlētāju lokam. Arī Reiņa darbi lielā mērā ir par to, ka viņš pārkārto savu iepriekšējo pieredzi un iepriekšējos darbus."

Daži no darbiem Rīgā ir bijuši eksponēti pirms pieciem gadiem un tagad modificēti un nokļuvuši šeit. Lismanim mākslā būtisks ir process. Šo darbu radīšanā izmantots fotopapīrs un printeru krāsa. Bet tās nav vienīgās procesa sastāvdaļas.

"Reiņa praksē bieži ienāk arī sadzīves priekšmeti, piemēram, vienā no attēliem ir redzams stikla tīrītājs, atsaucoties uz to, ka tā ir ierīce, kas tiek izmantota arī izstāžu veidošanas procesā, kaut vai mazgājot logus pirms izstādes atklāšanas galerijā. Viņš šos rīkus izmanto, arī dažādi manipulējot ar krāsām savos darbos," skaidro Goze.

Kā stāsta izstādes kuratore, daudziem no iepriekš radītajiem darbiem jauns saturs ir iedots pandēmijas laikā. Izstāde notiek Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros, kuras vienojošais motīvs ir tieši izolācija.

Šogad Rīgas Fotogrāfijas biennāle notiek ceturto reizi. Tajā piedalās aptuveni 40 dalībnieki no Latvijas un ārvalstīm, ar kuru darbiem trīs mēnešu laikā varēs iepazīties astoņās izstādēs un desmit izglītības pasākumos. Savukārt Reiņa Lismaņa izstāde galerijā "Look!" būs skatāma līdz 4. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti