Kultūras rondo

Pirmajā latgaliešu dzejas slamā "Rogovkys dzejis voga" uzvarēja Mārīte Slišāne

Kultūras rondo

Cilvēka sastapšanās ar dabu. Jegora Buimistera personālizstāde "M/Gallery" Rīgā

Galerija-klejotāja "energART" ar izstādi "Klusums. Skaņa. Horizonts" iemājo "Dūrmuižā"

Galerija, kas klejo. «Arterritory» komanda mākslu ved ārpus institucionālās telpas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas un kultūras portāla Arterritory.com galerija-klejotāja skatītājus ved uz daždažādām vietām, bet tuvums starp mākslas darbu, tā vērotāju un dabu paliek nemainīgi ciešs. Projekta pirmajā pieturpunktā – Mazirbē – vēl skatāma Ata Jākobsona mini izstāde "Melnās matērijas dienasgrāmata", savukārt otrajā pieturpunktā – Agitas un Andra Putānu dabas telpā "Dūrmuiža" – piedzīvojama izstāde "Klusums. Skaņa. Horizonts". 

Izšķirt, kurai pirmajai ienāca prāta ideja par klejojošu galeriju "EnergART", nemaz nevar; visas ieceres kolēģes attīsta kopā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" teic Arterritory.com galvenā redaktore Daiga Rudzāte. Galerijas-klejotājas pamatā esot nodoms mākslas ainā iesaistīt plašāku cilvēku loku, vienlaikus vedināt viņus atklāt jaunas telpas un teritorijas. "Šī prakse Eiropā un Amerikā nav nekas jauns – privātās telpas tiek atvērtas publikai, tajās ļoti konkrētos laikos var nokļūt, kad tur ir izstādīta māksla. Latvijas kontekstā tas varbūt ir kas nebijis. [..] Mums šķita interesanti, ka varam klejot ārpus Rīgas," bilst Rudzāte. 

"Otra lieta, kas mums šķita ļoti svarīga, īpaši šajā laikā, ir 

iespēja cilvēkiem parādīt, kā māksla tiek eksponēta privātā telpā un ko dialogs ar mākslas darbu var cilvēkam dot," 

papildina Arterritory.com direktore Una Meistere. "Jo šis laiks tiešām ir īpašs, kad mums ir jānokļūst tuvāk sev, mums katram ir jāatrod gan savs centrs, gan jāattīsta sevī jūtīgums un radošums. Mēs visi, neatkarīgi no profesijas, kaut ko radām, un radīšanas aspekts, tādos laikos kā šajos, ir ārkārtīgi svarīgs. Māksla ir būtisks instruments, kas mūsos atmodina maņas [..]. Bet tad ir nepieciešamība būt ar mākslas darbu ilgāku laiku nekā pāris sekundes, ieskrienot galerijā vai muzejā. Ir jāatrod laiks būt kopā ar mākslas darbu, jāatrod klusums starp sevi un mākslas darbu, lai mēs spētu to ieraudzīt un sajust spēku un mijiedarbību." Un tā nudien esot – cilvēki, kuri atbrauc skatīt izstādēs, rod laiku sarunai gan ar mākslas darbu, gan viens ar otru. Kas būtiski – interesentu vidū ir arī reģiona vietējie iedzīvotāji, ne tikai ārpusnieki. 

Stāstot par galeriju-klejotāju, tās idejas autores un īstenotājas piesauc atslēgasvārdu "sinerģija". Meistere skaidro, ka Mazirbē un "Dūrmuižā" izstādītie

mākslinieku darbi ienāk telpā kā papildinājums, neizjaucot tās ritmu un būtībā dzīvo sinerģijā gan ar tās īpašnieku, gan ar apkārtējo vidi, gan ar skanisko.

Piebalso Rudzāte: "Mūsuprāt, Latvijas sezonālais raksturs teju neizbēgami noved pie tā, ka sezonā, kad daba dzīvo un elpo ļoti intensīvi, cilvēkiem ir nepieciešama sinerģija ar dabu un vienlaikus sinerģija ar mākslu." 

Izstādē "Klusums. Skaņa. Horizonts" vienkop ir Luīzes Rukšānes, Paula Rietuma, Esteres Betijas Grāveres, Heles, Daiņa Pundura un MAREUNROL'S darbi. Apmeklētājus uzņem un izstādi ierāda rezidencē mītošie mākslinieki. Redzētos darbus var iegādāties. 

Portāla Arterritory.com direktorei un galvenajai redaktorei padomā jau nākamās vietas, kurp izstādes klejos. Bet vēl līdz septembra izskaņai, rakstot uz e-pasta adresi [email protected], ikviens interesents var pieteikt savu kopbrīdi ar mākslu tīklu šķūnī Mazirbē vai dabas telpā "Dūrmuiža". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti