Galerijā «Jēkabs» skatāma Vitas Mercas jaunāko gleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz 30. augustam mākslas galerijā “Jēkabs” ir apskatāma gleznotājas, izcilas tonālās glezniecības meistares Vitas Mercas (1951) darbu izstāde, kurā eksponēts mākslinieces jaunākais veikums – laikā no 2017. līdz 2019. gadam tapušas gleznas.

Izstādē eksponētas tonāli izsmalcinātas klusās dabas un ainavas. Darbus vieno Mercai raksturīgā pieeja eļļas glezniecības tehnikai – dažādu krāsu toņu plānā lazējuma un smalka zīmējuma apvienojums rada akvareļu glezniecības tehnikai līdzīgu, ēterisku efektu. Gleznās jaušams brīdis, kad pavasaris jau ir gaisā, bet īsti vēl nav atnācis – plaukšanas, ziedēšanas, jauna piepildījuma gaidas.

Vita Merca. Jāņim, 2019
Vita Merca. Jāņim, 2019

Vita Merca ir māksliniece ar ļoti augstām prasībām pret sevi – lai arī viņas darbi izstaro ēterisku vieglumu, to tapšanas process parasti ir ilgs, dažkārt pie viena mākslas darba māksliniece strādā vairākus mēnešus, pat gadu. Mercai piemīt glezniecības vecmeistariem raksturīga, nopietna un pamatīga pieeja glezniecības tehniskajām niansēm.

Vita Merca. Klusā daba ar rozi, 2019
Vita Merca. Klusā daba ar rozi, 2019

Vita Merca 1977. gadā absolvējusi Mākslas akadēmiju, gleznojot pie profesora Eduarda Kalniņa, izstādēs regulāri piedalās kopš 1976. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1980. gada. Daudzi Latvijas mākslinieki Vitu Mercu sauc par savu skolotāju – kā mākslas priekšmetu pedagoģe viņa ir strādājusi Liepājas Lietišķās mākslas un Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolās, kā arī pasniegusi gleznošanu un kompozīciju Latvijas Kristīgās akadēmijas Bībeles mākslas nodaļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti