Galerijā «Jēkabs» aplūkojama «Nu, pagaidi!» mākslinieka darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz 11.augustam mākslas galerijā “Jēkabs” ir apskatāma vispazīstamākā padomju multiplikācijas kino mākslinieka, kulta seriāla “Ну, погоди!” (“Nu, pagaidi!”) mākslinieka Svetozara Rusakova darbu izstāde. Māksliniekam ir bijusi cieša saistība ar Latviju – viņa radiniece bija viena no latviešu pirmajām gleznotājām Milda Grīnfelde.

Pirmo reizi Latvijā tiks prezentēts mākslinieka radošais mantojumu visā tā dažādībā. Apmeklētāji varēs aplūkot ne tikai animāciju filmu skices un materiālus, bet arī Svetozara Rusakova darbus, kuri nekad netika izstādīti mākslinieka dzīves laikā.

Svetozars Rusakovs strādāja ar daudziem padomju animācijas filmu režisoriem – sava žanra metriem. Viņš bija mākslinieks tādu režisoru filmām kā D. N. Babičenko un I. Ivanova-Vano – “Buratīno piedzīvojumi” (1959), G.M. Kozlova – “Glezna” (1965), B.P. Dežkina – “Stigas un ceļi” (1963), “Ripu! Ripu!” u.c. Kopumā ar mākslinieka piedalīšanos tika uzņemtas 34 multfilmas un 13 satīriskas animācijas noveles kinožurnālam “Deglis”. Visilgākā radošā sadarbošanās mākslinieku saistīja ar režisoru V.M. Kotenočkinu. Vispopulārākais viņu kopdarbs kļuva filmu cikls “Nu, pagaidi!” (1969-1986). Svetozars Rusakovs bija neaizstājams mākslinieks inscenētājs ciklam no pirmā līdz 16. izlaidumam.

Daudzu populāru multfilmu mākslinieks inscenētājs nekad neierobežoja sevi tikai ar animāciju. Rusakovs raženi strādāja dažādās tehnikās un manierēs. Izmantojot eļļu, akvareli, guašu, gleznoja ainavas, izzūdošos zvejnieku ciematus Krievijas ziemeļos, veidoja portretus un klusās dabas, žanra gleznas. Viņa darbi, kas nebija paredzēti kino, visu laiku palika zināmi tikai viņa tuvajiem, draugiem un kolēģiem, kas apciemoja mākslinieka darbnīcu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti