Rīta Panorāma

Intervija ar Gunitu Ķiesneri

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Kristeru Serģi

Galerijā "JĒKABS" Intas Celmiņas darbu izstāde

Galerijā «Jēkabs» aplūkojama mākslinieces Intas Celmiņas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Māksliniecei Intai Celmiņai raksturīgajos lielformāta gleznojumos ar pastozu, ekspresīvu triepienu palīdzību iedzīvināta pilsēta ziemā, agra pavasara un vēla rudens ainavās, kā arī salīdzinoši neparasts motīvs – mēness. Visas gleznas izstaro vitālu enerģiju un mīlestību pret latvisko krāsu kodu.


Izstādē eksponētajos darbos atspoguļojas apbrīnojamā spēja abstraktā valodā runāt par dabas un pilsētas motīviem. Pati māksliniece saka: “Glezniecība cenšas izteikt cilvēka sarežģītākās jūtas un augstākos ideālus, tās izteiksmes līdzekļi pilnveidojas un pārveidojas, tomēr nemainās būtība”.

“Latviešu glezniecībā ir ļoti daudz domāts par krāsu saskaņošanu, jo viena krāsa jau nekas nav – tā varbūt ir skaista jebkurā gadījumā. Bet, ja saliek kopā divas vai trīs, vai septiņpadsmit – tā ir tā sajūta, un varbūt latviešiem ir, kā pie pelēkām debesīm dzīvojošiem, tāda iespēja,” pastāstīja māksliniece.

Viņa uzskata, ka arī abstrakcija ir nākusi no dabas, ka tai pamatā ir dabas struktūra, taču tā glezniecībā neattēlo ne priekšmetus, ne stāstus – abstrakcija attēlo kaut ko tādu, ko nevar pateikt ar vārdiem.

“Iedvesma ir tad, kad tu kaut ko gribi pateikt, un tad ir jāmeklē forma. Un tās formas manai sajūtai nav! Un tad tu staigā ar šo sajūtu, kamēr atrodi dabas noskaņu vai redzes fokusu, un tad atliek tikai salikt kopā. Man ir grūtāk gleznot no dabas nekā no savas sajūtas,” atzina Celmiņa.

Izstāde aplūkojama galerijā “Jēkabs” (Rīgā, Jēkaba ielā 28/28) no 6. līdz 8. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti