Kultūras ziņas

Stāmerienas pils atguvusi spozmi

Kultūras ziņas

"Miega peles" – iztēles pīkstiens vienā cēlienā

Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā

Galerijā «Istaba» durvis vērs izstāde «Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Galerijā “Istaba” 2. decembrī atklās izstādi “Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā”. Izstādē piedalīties aicināti 21 jaunie mākslinieki, kas dzimuši pēc 1990. gada un ir spilgti sevi iezīmējuši Latvijas ilustrācijas vidē. Jauno mākslinieku darbi – melnbaltas ilustrācijas par tēmu “Stars” būs apskatāmas izstādes kuratores Rūtas Briedes veidotā laikmetīgajai mākslai raksturīgā izteiksmes formā – kā telpisks objekts – stars – uz galerijas “Istaba” sienas, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Katra mākslinieka darbs ir daļa no stara, iezīmējot savu lomu un devumu Latvijas nākotnes grāmatu mākslā. 

Kopš 1990. gada, kad Latvija atguva neatkarību, ir izaugusi jauna grāmatu mākslinieku un ilustratoru paaudze. Jauni cilvēki, kas ar zīmējuma palīdzību sacer stāstus, runādami par būtisko apkārtējos un savā iekšējā pasaulē. Tā ir vizuāla valoda, kas tiecas pēc personīgas izpausmes, piešķirot nozīmi vienreizēja rokraksta atklāšanai.

Kā skaidro organizatori – šodien tiek turpināts Latvijas dibināšanas laikā sāktais ilustrācijas “stars”.

Tā talantīgie aizsācēji – Jānis Roberts Tilbergs, Niklāvs Strunke, Alberts Kronenbergs, Jānis Jaunsudrabiņš un citi – radīja nozīmīgus, paliekošus darbus ilustrācijas mākslā. Savukārt tiem māksliniekiem, kas savu profesionālo darbību veidoja padomju laikā, nereti bija jāveic saturiski un stilistiski labojumi. Tas izmainīja Latvijas ilustrācijā uzsākto staru, mainīja tā virzienu, bet, pateicoties māksliniekiem, saglabāja augstas kvalitātes zīmi. Mūsdienu mākslinieku vidējā paaudze ir uzaugusi ar Felicitas Pauļukas, Frančeskas Kirkes, Maijas Dragūnes, Ināras Garklāvas, Irēnas Lūses, Anitas Paegles, Andra Brežes, Jura Petraškeviča, Guntara Sietiņa un citu ilustrētajām grāmatām. Ilustrācijas mākslas staru nākotnē iezīmēs un turpinās jaunie Latvijas mākslinieki. 

Izstādē piedalās: Monta Andžejevska, Anete Bajāre-Babčuka, Ivita Brūdere, Kristiāna Doroščonoka, Vivianna Maria Stanislavska, Reinis Gailītis, Beāte Gredzena, Līva Kandēvica, Maija Kikuste, Agate Lielpētere, Rebeka Lukošus, Kristīne Martinova, Ella Mežule, Liāna Mihailova, Līva Ozola, Normunds Ozols, Pauls Rietums, Aleksandra Runde, Didzis Upens, Patrīcija Māra Vilsone, Lote Vilma Vītiņa.

Izstāde galerijā Istaba būs skatāma līdz 11. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti