Kultūras ziņas

Izskanējis "Kremerata Baltica" festivāls

Kultūras ziņas

Izdots Arvja Vigula "Blusu cirks"

Radošais process Jāņa Murovska sietspiedes darbos

Galerijā «Istaba» būs skatāma mākslinieka Jāņa Murovska izstāde «Par tevi domājot»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No šī gada 13. septembra līdz 15. oktobrim galerijā "Istaba" norisināsies Jāņa Murovska personālizstāde “Par tevi domājot”, kurā skatītājiem būs iespēja iepazīties ar jaunāko mākslinieka sietspiedes darbu sēriju, informēja galerijas pārstāvji.

"Izstādē iekļautie melnbaltie darbi sākotnēji tapuši kā ilustrācijas un estētisks papildinājums Ievas Rupenheites dzejas grāmatai “palaidiet sievieti” ("Neputns", 2021), taču galerijas telpās tie iegūst citu nozīmi un uztverami kā nedalāms mākslas darbs, vienas kompozīcijas vairāki pietuvinājumi. Sērijai autors devis nosaukumu “Netveramie procesi”, kurus attiecīgi var uzlūkot kā darbību ilgstošā izteiksmē un notikumu virkni, taču tikpat labi tie var būt arī kādas konkrētas darbības vērojumi un secinājumu veikšana par tiem. Savukārt izstādes nosaukums, kurā ietverta tiešā uzruna “Par tevi domājot”, maigi provocē aizdomāties par personisko šajos darbos un nebaidīties no iegūtajiem atklājumiem," vēstīts izstādes pieteikumā.

Jānis Murovskis šos drukas darbus asociē ar domu gaitu un idejas plūstošu veidošanos. Šajos darbos ieraugāmas tās mākslinieka darba komponentes, kuras visbiežāk skatītājam netiek atklātas. “Mēs redzam procesu – smalko mākslas notikšanas rentgenu.

No darba iniciācijas līdz noslēgumam ikreiz nākas piedzīvot plašu emociju un tehnisku nianšu amplitūdu, kurā katrai darbībai tiek piešķirta vienlīdzīga nozīme.

Taču tikko pieredzētas vai izdarītas tās var kļūt par atmiņām – netveramajiem procesiem,” atzina izstādes kuratore Auguste Petre. 

Sietspiede ir vien no senākajām drukas tehnoloģijām, kuras pirmsākumi meklējami Senajā Ķīnā un Japānā. "Jāņa Murovska darbību sietspiedē raksturo gadu garumā attīstīts unikāls paņēmiens, tehniski precīzajam darbības formātam piešķirot individuālu rokrakstu. Ja tradicionālā tehnoloģiskā procesā sietspiedē tonālu attēlu var izmantojot digitālu vai fotogrāfisku paņēmienu, tad šajā gadījumā darbs tiek veidots ar roku, nepastarpināti uz sieta virsmas. Murovskis veido gan smalku un precīzu zīmējumu, gan pludina to - atstājot vietu arī nejaušībām. Katra novilkuma tirāža ir unikāla un to nav iespējams atkārtot," norādīja izstādes veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti