Rīta Panorāma

Ceturto gadu "Sniegavīra ekspresis" aicina uz Ziemassvētku koncertiem

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Tomu Grēviņu par labdarības maratonu "Dod pieci"

Anitas Arbidānes un Vladimira Avramenko izstāde Mana Musha

Galerijā «Istaba» aplūkojama rotu kolekcija «Mana muša»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gleznotāju Anitas Arbidānes un Vladimira Avramenko kopīgais projekts - rotu kolekcija “Mana muša” radās Indijā, kur abi dzīvo un radoši strādā.

Katra rota ir oriģināldarbs, izstrādāts līdz smalkumam un nedaudz ar retro stilu. Izstāde aplūkojama galerijā “Istaba”.

Lai uz perlamutra virsmas veidotos maza glezniņa, esot nepieciešama smalka otiņa un ass skats - veidu, kā rodas asprātīgās rotas kolekcijā “Mana muša”, raksturo mākslinieki. Iedvesmu viņi smēlušies dabā un cilvēka ķermeņa esībā.

“Vladimirs glezniecībā ir tāds vīrišķīgāks, un tad viņš izvēlas lielākus formātus,” saka Anita Arbidāne. Savukārt Vladimirs Avramenko uzsver, ka abu mākslinieku atšķirības esot minimālas.

Dzīves harmonija sasaistē ar dabu piemīt arī pašiem māksliniekiem, esot tālu prom Indijas dienvidos, kur rodas arī mākslinieku lielformāta darbi. Mazi brīži tiek atvēlēti arī rotām, kuras mākslinieki sākuši veidot pēc meitas nākšanas pasaulē.

Anitas Arbidānes un Vladimira Avramenko rotas ir eksponētas pie galerijas sienas uz sarkaniem un melniem paliktņiem. Katra rota ir oriģināldarbs, kurā aizraujoši pētīt gleznoto miniatūru smalkumus. Anita Arbidāne atklāj, ka galvenokārt izvēlas apgleznot pērles un korāļus, pusdārgakmeņus, bet otiņa ir smalka kā matiņš.

“Gleznojam galvenokārt uz perlamutra paneļiem, kas mirguļo fonā un dod dziļumu gleznojumam,” atklāj Anita Arbidāne.

Augu, dzīvnieku, kukaiņu motīvi, arī sejas fragmenti uz izmērā mazām formām. Laukums, kuru apglezno, tiešām nav liels.

Abi gleznotāji ir beiguši Latvijas Mākslas akadēmiju 2008. gadā, kopš tā laika aktīvi glezno un piedalās izstādēs. Apgleznoto rotu mākslu Anita dēvē pa hobiju.

Rīkot izstādi "Mana Musha" pamudinājusi galerijas „Istaba” vadītāja Linda Lūse, jo pirms diviem gadiem šajā galerijā bija abu gleznotāju pirmā mākslas rotu dizaina izstāde. Vārds “zīmols” gan Anitai nepatīkot.

“Mākslas projekts, kā Pikaso apgleznoja šķīvjus, mēs apgleznojam rotas. Tas nav tik lielā tirāžā, lai to varētu dēvēt par zīmolu,” uzskata Anita Arbidāne.

Mākslinieku radīto rotu līnijas “Art Jewelry Musha” simbols – sudraba muša – caurvij visu līniju, bet tas nenozīmē, ka viņi glezno tikai mušas.

“Forma ietekmē, kāds attēls radīsies. Ja tas ir ovāls, tas var būt portrets. Sākumā ir akmens, tad domā, ko varētu uzgleznot. Piedomājam pie tā, lai tas izskatītos uz cilvēka ķermeņa. Attēlu vajag grafiskāku. Tie ir elementi no dabas, visiem mīļi un tuvi,” bilst Anita Arbidāne. Pašas rotas ir tapušas Indijā kādā darbnīcā, taču mākslinieki meklē rotkali, ar kuru sadarboties Latvijā.

Rotas ieturētas retro stilistikā, kas tuva pašiem māksliniekiem, tajās  gan art deco rotaļīgums, gan sireālisma noslēpumainība un viegls humors.

Rotu kolekcija piestāvēs sievietēm, kurām piemīt humors. Tas ir arī labs iemesls, lai sāktos saruna. Rotu izstāde aplūkojama galerijā “Istaba” līdz 12. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti