Kultūras ziņas

Skaņas performance "Meklētājs"

Kultūras ziņas

Zīmējumu izstādes Kuldīgā

Elīnas Ģibietes "Zvēri un Nezvēri"

Galerijā «Istaba» aplūkojama Elīnas Ģibietes personālizstāde «Zvēri un Nezvēri»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 8. aprīļa galerijā “Istaba” Elīnas Ģibietes tekstila un glezniecības darbi aplūkojama mākslinieces personālizstādē “Zvēri un Nezvēri”. Izstāde skatītājam piedāvā iespēju iejusties dažādās lomās un noskaidrot, kādu zvēru vai nezvēru tie ierauga savā atspulgā, informēja galerijas pārstāvji.

Divdomīgās situācijās un lomu spēlēs nonākam ik dienu, kur katram no mums savulaik gadījies būt gan trusītim, gan vilkam, tomēr nekad nevaram būt droši, kurš tad īsti ir vinnētājs – stiprākais vai veiklākais? Mūsu mēģinājumi kontrolēt instinktus, maskēt vājības un bailes mēdz būt paredzami un komiski līdz smieklīgumam, tāpat kā mūsu vēlme būt citādiem nekā patiesībā esam. Rotaļājoties ar dzīvniekiem piedēvētajām īpašībām un nostāstiem, māksliniece meklē robežas, kas savieno cilvēku un dzīvnieku pasauli.

“Attiecībās esam nepārtraukti – gan paši ar sevi, gan ar “pārējo baru”, turklāt vide un partneri liek mums iejusties dažāda smagsvara lomu spēlēs. Laulība, karjeras hierarhija, dzimta vai politiskā skatuve ir tikai dažādi biotopi, kuros lemts pastāvēt noteiktām sugām. Dzīvojot mijiedarbībā vienam ar otru, esam iemācījušies gan pielāgoties, gan uzbrukt, gan arī izlikties par to, kas patiesībā nemaz neesam. Tomēr vienlaikus mūsos mīt arī sirsnīga pieķeršanās, īstums un dabisks rotaļīgums, kas rada dzīvniekiem,” saka māksliniece.

“Man ļoti patīk zvērus izmantot, kā līdzekļus, lai runātu par kaut kādām lietām, kas mums ir svarīgas un kas mani vienmēr ļoti ir interesējis. Mūsu visādas dzīves kaislības, bailes, visādas klišejas, maskas un viss kaut kas tāds, kas vēl brīnišķīgāk ir parādāms tieši caur dzīvniekiem,” atzīst māksliniece. 

Līdzās gleznotām zvēriņu ainām iz dzīves, izstādē apskatāmi  arī no tekstila veidoti konkrētu personu portreti, kā arī māksliniece ļāvusies fantāzijām par zvēriem.  

Vērojot cilvēkus uz ielas vai sabiedriskā transportā, Elīnai Ģibietei patīk piemeklēt cilvēkiem līdziniekus no zvēru pasaules. Šo vērojumu iespaidā tapusi arī uz auduma izšūta pāru portretu galerija.

“Cilvēki ir līdzīgi dzīvniekiem un partneri arī ar laiku kļūst viens otram līdzīgi. Vai arī kaut kādi tipāži un arī attiecībās kāds ir vilks, kāds ir zaķītis, kaķis un kāds ir vista!” norāda Ģibiete.

 

Elīna Ģibiete absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ir tās mācībspēks Tekstilmākslas katedrā, kur pasniedz šķiedras un konceptuālo kompozīciju. Līdztekus pasniedzējas darbam vada Akadēmijas Ārlietu un izstāžu daļu. Regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārvalstīs, un ir kuratore virknei mākslas projektu.

Izstāde “Zvēri un Nezvēri” galerijā ''Istaba'' skatāma līdz 24. maijam. Izstādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti