Kultūras ziņas

Top Daces Pūces debijas spēlfilma "Bedre"

Kultūras ziņas

Latvijā dziedās amerikāņu džeza dīva Šeina Stīla

Vernera Lazdāna "Personas kods"

Galerijā «Daugava» skatāma Vernera Lazdāna izstāde «Personas kods»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Galerijā “Daugava” uz savas personālizstādes “Personas kods” atklāšanu viesus pulcē gleznotājs Verners Lazdāns. Pēdējo divu gadu laikā tapušās gleznas mākslinieks raksturo kā eksperimenta rezultātu, kura uzdevums esot apšaubīt viņa paša uztveres “pareizumu” un apiet konkrētību.

Savulaik, bēgot no reklāmista darba pilsētā, mākslinieks Verners Lazdāns pārcēlās uz dzīvi laukos. Dzīvodams ciešā saskarē ar dabu, mākslinieks savos darbos pievērsās ainavām un abstraktiem dabas gariem.  

"Padzīvo ilgāk, un tur parādās jau kaut kāda cita blakus realitāte - kas ir tas dabas spēks, kas liek aizaugt jūsu īpašumam ar zāli, krūmiem. Dzīvnieki, kas grib iemājot jūsu mājiņā un kaut ko sagrauzt. Tas ir tāds sava veida pilsētnieka skats vai sajūta, saskaroties ar to visu.

Tur ir diezgan daudz laika domāt par attiecībām starp cilvēku, kosmosu, dabas spēkiem. Tie ir dabas skati, bet atspoguļo manu pieredzi saskarsmē ar pirmatnējo dabu," par saviem darbiem stāsta mākslinieks.

Dabas ietekmē mākslinieks izvēlējies darbos izcelt pelēkos un zemes toņus.

Ļaujoties fantāzijas tēlu abstrakcijai, mākslinieks atteicies gleznām dot konkrētus nosaukumus, bet piešķir tām personas kodu pēc datuma, kad darbs radies. 

"Kad es aizeju uz darbnīcu, es bieži vien nemaz nezinu, ko es uzgleznošu tai dienā. Es vienkārši sāku darīt, lietas parādās, un es turpinu ar viņām strādāt," turpina mākslinieks. "Vienīgais, ko es esmu izstrādājis, to sajūtu, kad ir jāapstājas. Kad ir laiks apstāties, to es jūtu. Kad viņš ir gatavs, tad var pielikt to personas kodu."

Vernera Lazdāna dabas tēlus un ainavas izstādē “Personas kods” galerijā “Daugava” būs iespēja iepazīt līdz 7. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti