Panorāma

Sākusies tautas mikroskaitīšana

Panorāma

NATO izcilības centrs vēl nav nodots ekspluatācijā

Atklāta L.Purmales gleznu izstāde "Kurzemē"

Galerijā «Daugava» Līgas Purmales izstāde «Kurzeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Galerijā "Daugava" (Ausekļa ielā 1) no 2.septembra līdz 3.oktobrim skatāma Līgas Purmales izstāde "Kurzeme", kurā eksponēti pēdējo trīs gadu laikā tapušie darbi.

Līga Purmale (1948) ir viena no izcilākajām mūsu gleznotājām, māksliniece ar savu individuālu stilu un reizē ļoti mainīga. Ar Līgas Purmales radošajiem meklējumiem un atradumiem sākas fotoreālisms mūsu mākslā, viņas glezniecība pietuvina vairāk realitātei nekā fotogrāfija. Līgas Purmales tēma ir daba – mūžīga un mainīga, netverama, pārejoša kā saullēkts, migla vai ēna, tomēr tas viss liek domāt, sajust lielo un mūžīgo.

Māksliniece lieliski gleznojusi dabas tuvplānus – magones ziedu, jāņogu ķekaru, gleznojusi figurālas kompozīcijas, kur dominē deja, kustība, kaislība. Gleznojusi pilsētu, skatlogus ar gaismu spēli un refleksijām tajos, neona ugunis, automašīnu lukturu izgaismotās ielas. Gleznojusi portretus, sev tuvos cilvēkus dažādās situācijās. Gleznojusi to, ko redz, to, ko nojauš, ko zina.

Līga Purmale ir kurzemniece, tā ir viņas bērnības zeme. Pirms trīs gadiem māksliniece tur atgriežas, tikai kokus, mežus, pļavas, debesis vēro vairs ne mazā  divpadsmitgadīgā meitene, bet gleznotāja, kuras dabas uztvere, varētu pat teikt, attiecības ar dabu ir pavisam cita, kā kādreiz mazajam bērnam. Tagad viņai bija baisi no tā varenuma, no tā mūžīgā, kas ir viņas priekšā. Kā pirmatnējam cilvēkam no Altamiras alas, viņai  bija „jāuzzīmē savs bizonis”, lai izpelnītos piederību dabai un atļauju tuvoties lielajam noslēpumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti